«Απλήρωτοι οι γιατροί σε επισκέψεις και πράξεις»

1AA5AC34DBE0D533231470B0E3AAD74B.jpg

  «Να πληρώνουν από την τσέπη τους τις εξετάσεις των ασθενών τους καλεί εμπράκτως ο ΕΟΠΥΥ, αφού αναμένεται να μείνουν ακάλυπτοι οι ασφαλισμένοι καθώς τελειώνει το αντίστοιχο ετήσιο κονδύλι του ΕΟΠΥΥ για εργαστηριακές διαγνωστικές και προληπτικές εξετάσεις», σύμφωνα με ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

Αναλυτικά, στη σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται: «Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν παρουσιαστεί προφορικά σε μέλη της Πανελλήνιας Επιτροπής Διαπραγμάτευσης (ΠΕΔ) από παράγοντες της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ, ο αντίστοιχος κωδικός ετήσιων δαπανών για τις εργαστηριακές εξετάσεις και τις πράξεις στον κλειστό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ, είναι τόσο περιορισμένος που το κονδύλι του Α εξαμήνου 150 εκατομμύρια, έχει ήδη εξαντληθεί από το Μάρτιο 2014.

Για το πρώτο δίμηνο του 2014 έχουν ήδη κατατεθεί δαπάνες περίπου 140 εκατομμυρίων, διότι με το κλείσιμο των Μονάδων ΕΟΠΥΥ, όλοι οι ασφαλισμένοι εξυπηρετούνται από τους συμβεβλημένους γιατρούς και τα εργαστήρια του ιδιωτικού τομέα που κλήθηκε να καλύψει τις ανάγκες ΟΛΩΝ, χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη αντίστοιχης αύξησης του ποσού του κλειστού προϋπολογισμού του Οργανισμού.

Παρόλο που έχουν ζητηθεί τα επίσημα στοιχεία από τη διοίκηση, αυτά δεν έχουν παραδοθεί στην ΠΕΔ. Από τα τέλη Μαρτίου δηλαδή, τα παραπεμπτικά του ΕΟΠΥΥ θα είναι «ακάλυπτες επιταγές», πιθανώς υπέρ του rebate και clawback, όπως συνέβη και για το 2013, οπου με τα rebate και clawback, συμψήφισαν το υπόλοιπο 4 τελευταίων μηνών του 2013 και το υπόλοιπο 10% της προκαταβολής του 2012 και 2013… Δηλαδή…με άλλα λόγια ο γιατρός δε θα πάρει ούτε ευρώ!!!

Έχοντας υπόψιν τα οικονομικά στοιχεία για το 2013, ενώ οι δεδουλευμένες δαπάνες για τις εργαστηριακές εξετάσεις και ιατρικές πράξεις κλινικοεργαστηριακών ιατρών ήταν 520 εκατ., τελικά ο Οργανισμός επέβαλε καταχρηστικές επιστροφές χρήματος κλείνοντας στα μέσα της περσινής χρονιάς τον προϋπολογισμό στα 300 εκατ. και επιβάλλοντας επιστροφή χρηματικού ποσού ίσου με εργασία 6 μηνών στους 12 μήνες.

Φέτος, ο ΕΟΠΥΥ μειώνει ακόμα και τον κλειστό προϋπολογισμό εξαναγκάζοντας τον χρεοκοπημένο ιδιωτικό εργαστηριακό / κλινικοεργαστηριακό τομέα να χρηματοδοτήσει τον Οργανισμό διότι ουσιαστικά θα πληρώσει συνολικά μόνο 4-5μήνες από τους 12 του έτους. Παράλληλα, είναι αδιανόητο να σπιλώνονται οι γιατροί για «υπερσυνταγογράφηση», αφού πλέον είναι αυτοί που ως συμβεβλημένοι γιατροί καλούνται να καλύψουν όλη την Α’βθμια Φροντίδα Υγείας!!! Καταγγέλλουμε ως απαράδεκτα τα όποια λογιστικά τεχνάσματα ανακαλύπτει ο ΕΟΠΥΥ για να κατηγορήσει τους γιατρούς για υποτιθέμενη «υπερσυνταγογράφηση» και ζητούμε να πάψει αυτή η λασπολογία. Απαιτούμε δε, ο οποιοσδήποτε έλεγχος του οποίου είμαστε θιασώτες, να γίνεται με επιστημονικά κριτήρια, βάσει των Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων και Διαγνωστικών Πρωτοκόλλων, καθώς και των διεθνών κατευθυντήριων οδηγιών (guidelines).

Είναι δεδομένο ότι η εφαρμοζόμενη αυτή πολιτική οδηγεί όλους τους ελευθεροεπαγγελματίες εργαστηριακούς και κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς της γειτονιάς στην ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ και την οριστική εξόντωση, αποδίδοντας την Υγεία των ασφαλισμένων στα μεγάλα επιχειρηματικά καρτελ!

«Στην Ελλάδα και μόνον στην Ελλάδα συμβαίνει αυτή η απανθρωπιά. Στα όρια της ανθρωποκτονίας βρίσκεται Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, η οποία δυστυχώς γίνεται όλο και για πιο λίγους…» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης

Και βέβαια, ούτε λόγος από τον ΕΟΠΥΥ για τα ληξιπρόθεσμα και τις τρέχουσες οφειλές. Οι γιατροί πιστώνουν, ως εθελοντές, το κράτος και όχι μόνο δε λαμβάνουν ούτε ένα ευχαριστώ γι αυτό, αλλά όταν έρθει η ώρα να πληρωθούν, παίρνουν ένα υποπολλαπλάσιο αυτών που δικαιούνται. Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη καθυστέρηση στις τρέχουσες οφειλές, την έντεχνη αποσιώπηση των ληξιπρόθεσμων χρωστούμενων και το αυθαίρετο κούρεμα τους. Υπενθυμίζουμε στον ΕΟΠΥΥ και την υποχρέωση του για την αποπληρωμή του 10% των ιατρικών επισκέψεων του 2012 και 2013, που ούτως ή άλλως, δεν υπόκεινται ούτε σε rebate και clawback, ούτε στον έλεγχο των Ιδιωτικών Ελεγκτικών Εταιρειών. Απαιτούμαι διαφάνεια, συνέχεια και συνέπεια στον τρόπο, στο χρόνο και στο ύψος της αμοιβής των επισκέψεων, των πράξεων και τον εργαστηριακών εξετάσεων.

Παράλληλα, ζητούμε να σταματήσει η έντεχνη μετακύλιση της εργασίας των υπαλλήλων του ΕΟΠΥΥ στους λειτουργούς Υγείας που έχει μετατρέψει τους γιατρούς σε στελέχη δικής του γραμματειακής υποστήριξης και που τώρα πλέον εκβιαστικά τους υποχρεώνει από 22/4 να καταχωρούν αυθημερόν τις επισκέψεις τους. Οι γιατροί ουσιαστικά υποχρεούνται να καταχωρούν τα ίδια στοιχεία για κάθε ασθενή 3 φορές για κάθε ιατρική επίσκεψη, 3 φορές για κάθε ιατρική πράξη και 3 φορές για κάθε εργαστηριακή εξέταση…!!! Θυμίζουμε δε ότι εδώ και 4 μήνες είχαμε προτείνει στον ΕΟΠΥΥ ειδικό σύστημα διαλειτουργικότητας, ως χορηγία του ΙΣΑ στον ΕΟΠΥΥ που θα μπορούσε να εξασφαλίζει αυτόματα τη διασύνδεση και ενημέρωση των πληροφορικών συστημάτων της ΗΔΙΚΑ και του e-ΔΑΠΥ, χωρίς να ταλαιπωρούνται κατά αυτόν τον απαράδεκτο τρόπο οι γιατροί.

Ζητούμε διάλογο από μηδενική βάση με συλλογικές συμβάσεις των κατά τόπους Ιατρικών Συλλόγων με τον ΕΟΠΥΥ υπό την αιγίδα του ΠΙΣ, ελεύθερη επιλογή γιατρού, ισότιμο δικαίωμα όλων των γιατρών να συμβληθούν και αμοιβή κατά πράξη και περίπτωση.

Δε θα επιτρέψουμε ούτε τον αφανισμό του μικρού γιατρού ούτε την υποβάθμιση της περίθαλψης των ασφαλισμένων.

Ο ΙΣΑ θα αγωνιστεί μέχρι τέλους. Στον αγώνα αυτό καλούμαι όλους τους εργαστηριακούς και κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς μέλη μας και τις επαγγελματικές ενώσεις, μέσα στο Κοινό Πανυγειονομικό Μέτωπο, να βρίσκονται σε ετοιμότητα κινητοποιήσεων, για την καθολική και συλλογική μας αντίδραση στην επιχειρούμενη στέρηση του δικαιώματος εξετάσεων».

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *