Απεργούν από Τετάρτη έως Παρασκευή οι φαρμακαποθηκάριοι

 
Τριήμερη πανελλαδική απεργία, από αύριο έως και την Παρασκευή, κηρύσσει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων, « εξαιτίας όσων απαράδεκτων γεγονότων λαμβάνουν χώρα τις τελευταίες ημέρες στην αγορά του φαρμάκου, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται μεγάλες ελλείψεις φαρμάκων και να είναι άγνωστο, σήμερα, με ποιες τιμές θα πουλάμε τα φάρμακα από αύριο, 24 Οκτωβρίου».


Το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων ισχύει για τους παρασκευαστές, συσκευαστές και εισαγωγείς από χθες, ενώ για τις φαρμακαποθήκες η ισχύς του αρχίζει από αύριο και για τα ιδιωτικά φαρμακεία από 1ης Νοεμβρίου.

Οι φαρμακαποθηκάριοι ζητούν να τους δοθεί «εύλογο χρονικό διάστημα, προκειμένου να μπορέσουν να διαθέσουν τα αποθέματα τους, αφού σε αντίθετη περίπτωση- όπως υποστηρίζουν- θα χάσουν σε μία ημέρα το 15% του κεφαλαίου τους. Επιπλέον, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας να ακυρωθούν οι ρυθμίσεις που τους θίγουν και καταργούν, όπως αναφέρουν, την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς του φαρμάκου.

Σωρεία σημαντικών λαθών σε σχέση με την ισχύουσα νομοθεσία αναδεικνύει το δελτίο τιμών φαρμάκων, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), ο οποίος αναμένει την άμεση διόρθωση τους, προκειμένου, όπως σημειώνει, η διαδικασία ανατιμολόγησης να ολοκληρωθεί ομαλά τις επόμενες μέρες και να εξομαλυνθεί ο εφοδιασμός της αγοράς.

Πάντως, σύμφωνα και με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής, ήδη παρατηρούνται σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων, οι οποίες «έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και αποτελούν ρεκόρ στην ιστορία της ελληνικής αγοράς» και αναμένεται να ενταθούν μετά και το τριήμερο κλείσιμο των φαρμακαποθηκών.

Από την πλευρά του, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι «οι πιθανές ελλείψεις φαρμάκων είναι συγκυριακές και θα εξομαλυνθούν άμεσα, όπως συμβαίνει σε κάθε ανάλογη τέτοια περίπτωση». Οι νέες τιμές- σημειώνει- είναι μεσοσταθμικά χαμηλότερες από τις μέχρι σήμερα ισχύουσες και το γεγονός αυτό αντιμετωπίζεται με επιφύλαξη από τις φαρμακευτικές εταιρείες, οι οποίες απέφυγαν να τιμολογήσουν προϊόντα, κατά την πρώτη ημέρα.

Σύμφωνα με τον ΕΟΦ, αναμένεται το ίδιο να συμβεί και τις προσεχείς ημέρες. Το γεγονός αυτό, σημειώνει ο ΕΟΦ, είναι φυσιολογικό σε αλλαγές των δελτίων τιμών, αφού οι αλλαγές αυτές έχουν άμεση επίπτωση στις συναλλαγές των εμπλεκομένων στη χονδρική και λιανική πώληση.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *