Απαραίτητη η κατανάλωση δημητριακών ολικής άλεσης

 
Σύμφωνα με τις προσταγές της μεσογειακής διατροφής, τα δημητριακά ολικής άλεσης αποτελούν μια ομάδα τροφίμων η οποία πρέπει να περιλαμβάνονται επί καθημερινής βάσης στη διατροφή μας.


Παρόλα αυτά πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι το 95% των ενηλίκων δεν καταναλώνει επαρκείς ποσότητες μη επεξεργασμένων δημητριακών, ενώ περίπου το 30% των ενηλίκων δεν τα συμπεριλαμβάνει καθόλου στη διατροφή του.

Πώς συμβάλλουν τα δημητριακά ολικής άλεσης στην προάσπιση της υγείας μας;

Σύμφωνα με μακροχρόνιες μελέτες, η κατανάλωση τροφίμων ολικής άλεσης συμβάλλουν στη διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους γιατί ενισχύουν τον κορεσμό.

Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες οι οποίες συμβάλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου αλλά και στην απομάκρυνση της χοληστερόλης από την τροφή.

Έρευνες δείχνουν ότι τα άτομα που καταναλώνουν προϊόντα ολικής άλεσης έχουν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νόσων αλλά και καρκίνου του παχέος εντέρου.

Είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, κυρίως βιταμίνες του συμπλέγματος Β αλλά και σε αντιοξειδωτικά όπως βιταμίνη Ε, χαλκό και σίδηρο.

Πώς θα μπορούσαμε να τα εισάγουμε στην καθημερινότητα μας;

Ο πιο εύκολος τρόπος είναι η κατανάλωση υγιεινών σνακ με παράλληλη αντικατάσταση των τροφών που είναι πλούσιες σε κορεσμένα λιπαρά οξέα και χοληστερόλη.

Γευστικά παραδείγματα

Αντικαταστήστε την πρωινή τυρόπιτα στο γραφείο με κράκερ ολικής άλεσης (μπορείτε να βρείτε και σε ατομικές συσκευασίες) σε συνδυασμό με τυρί χαμηλό σε λιπαρά ή ένα ποτήρι γάλα.

Αν τα παιδιά σας δεν αγαπούν το γάλα, προτείνετε μπισκότα δημητριακών εμπλουτισμένα σε ασβέστιο σε συνδυασμό με ένα χυμό, προκειμένου να καταναλώσουν ένα ισορροπημένο πρωινό, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και ενέργεια.

Αντικαταστήστε τα πατατάκια ή τα κουλουράκια με δημητριακά ή μπάρες δημητριακών που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, αποτελούν ένα εύγευστο σνακ για παιδιά αλλά και για ενήλικες.

Πηγή: diatrofi.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *