Απαλλαγείτε από τη δυσπεψία

 
Ένας στους τέσσερις θα παρουσιάσει δυσπεψία κάποια στιγμή στη ζωή του. Στις περισσότερες περιπτώσεις όμως η δυσπεψία αντιμετωπίζεται απλά και ανώδυνα.


Μπορεί να περιλαμβάνει δυσφορία ή αίσθηση καψίματος στο στομάχι, ναυτία, μετεωρισμό, αέρια, ρεψίματα, ακόμα και εμετό, και μπορεί να οφείλεται είτε σε κάποια νόσο του πεπτικού είτε στις διατροφικές συνήθειες και τον τρόπο ζωής των πασχόντων. Γι’ αυτό αντιμετωπίστε τη σωστά.

Τις περισσότερες φορές η δυσπεψία είναι αποτέλεσμα της υπερφαγίας, της κατανάλωσης φαγητού με μεγάλη ταχύτητα, της κατανάλωσης τροφών πλούσιων σε λιπαρά ή της πρόσληψης τροφής κατά τη διάρκεια στρεσογόνων καταστάσεων.

Το κάπνισμα, το αλκοόλ, η κούραση, κάποια φάρμακα καθώς και το στρες μπορούν επίσης να την προκαλέσουν ή να την επιδεινώσουν.

Η αποφυγή των παραπάνω είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης. Οι καπνιστές είναι καλό να σταματήσουν το κάπνισμα ή τουλάχιστον να μην καπνίζουν για όσο το δυνατό περισσότερη ώρα πριν από το φαγητό.

Η δυσπεψία μπορεί επίσης να οφείλεται σε κάποια νόσο του πεπτικού, όπως έλκος ή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Οι καούρες που προκαλούνται από τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση αντιμετωπίζονται με φαρμακευτική θεραπεία καθώς και με την αλλαγή του τρόπου ζωής.

Καλό είναι η άσκηση να προγραμματίζεται πριν ή τουλάχιστον μία ώρα μετά το φαγητό.

Κάποιοι άνθρωποι έχουν επίμονη δυσπεψία που δεν συσχετίζεται με κανέναν από τους παραπάνω παράγοντες. Αυτός ο τύπος δυσπεψίας (λειτουργική) μπορεί να οφείλεται σε κάποια διαταραχή στην κινητικότητα του στομάχου, οπότε και χορηγείται φαρμακευτική αγωγή.

Επισκεφτείτε τον γιατρό. Επειδή η δυσπεψία μπορεί να είναι σύμπτωμα κάποιας σοβαρής ασθένειας επισκεφτείτε τον γιατρό αν έχετε: μαύρα κόπρανα, δυνατό και επίμονο πόνο στην άνω κοιλία ή πυρετό με ρίγος και δυσκολία στην κατάποση. Επίσης, εμετούς, απώλεια όρεξης ή βάρους και ανεξήγητη δυσφορία την ώρα του φαγητού.

Πρέπει ακόμη να επισκεφτείτε τον γιατρό αν η δυσπεψία συνοδεύεται από δύσπνοια, εφίδρωση ή πόνο που αντανακλάται στο σαγόνι, στο λαιμό ή στους βραχίονες ή αίσθημα πνιγμού κατά την κατάκλιση καθώς και αν κάποιο από όλα τα παραπάνω συμπτώματα διαρκεί για περισσότερο από δύο εβδομάδες.

Τα άτομα άνω των 50 ετών που παρουσιάζουν δυσπεψία πρέπει επίσης να απευθυνθούν σε γαστρεντερολόγο.

Πηγή: myworld.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *