Αντισυλληπτικό για άνδρες

 
Ενα βήμα πιο κοντά στη δημιουργία ενός αντισυλληπτικού χαπιού για άνδρες βρίσκεται η επιστημονική κοινότητα μετά τον εντοπισμό ενός γονιδίου που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή υγιών σπερματοζωαρίων.


Ερευνητές του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, οι οποίοι πραγματοποίησαν έρευνα σε πειραματόζωα, εντόπισαν το γονίδιο Katnal1, το οποίο είναι απαραίτητο στα τελευταία στάδια της παραγωγής σπερματοζωαρίων.

Κατά συνέπεια, καταλήγουν οι ερευνητές στο άρθρο τους που αναδημοσιεύει η Καθημερινή,  ένα φαρμακευτικό σκεύασμα που θα ανέστειλλε τη λειτουργία του συγκεκριμένου γονιδίου και θα εμπόδιζε τη δημιουργία των ανδρικών αναπαραγωγικών κυττάρων, θα μπορούσε να χορηγείται και ως «ανδρική αντισύλληψη».

Επί του παρόντος, οι άνδρες που δεν θέλουν να τεκνοποιήσουν μπορούν να επιλέξουν ως μέσο ελέγχου της γονιμότητας μόνο το προφυλακτικό και τη στείρωση.

Οι ερευνητές του Κέντρου Αναπαραγωγικής Υγείας του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου αναζητούσαν τα αίτια της ανδρικής στειρότητας. Για τις ανάγκες της έρευνας μετέβαλαν, κατά τυχαίο τρόπο, το γονιδίωμα ποντικών προσπαθώντας να διαπιστώσουν ποια πειραματόζωα εμφάνιζαν στειρότητα.

Τελικά, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το γονίδιο που ευθυνόταν για την ατελή δημιουργία σπερματοζωαρίων και κατά συνέπεια τη στειρότητα ήταν το Katnal1. Πρόκειται για τη μονάδα του γενετικού κώδικα που ευθύνεται για τη δημιουργία μιας πρωτεΐνης απαραίτητης στα κύτταρα που βοηθούν στην ανάπτυξη των σπερματοζωαρίων.

Χωρίς τη συγκεκριμένη πρωτεΐνη, η ανάπτυξη των σπερματοζωαρίων δεν είναι δυνατόν να ολοκληρωθεί και έτσι ο οργανισμός απορρίπτει τα ατελή κύτταρα.

Ακριβώς αυτή τη φυσική διαδικασία ευελπιστούν ότι θα καταφέρουν να αντιγράψουν οι ερευνητές παρασκευάζοντας ένα σκεύασμα που θα αναστέλλει τη λειτουργία του γονιδίου και κατά συνέπεια την παραγωγή σπερματοζωαρίων.

Απαραίτητη προϋπόθεση, βέβαια, το φάρμακο αυτό δεν πρέπει να προκαλεί μόνιμη ζημία στον μηχανισμό δημιουργίας των σπερματοζωαρίων.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *