Αντικατάσταση αορτικής βαλβίδας χωρίς «νυστέρι»

63C35AE7C3384BC36B3E1C1C75816EE4.jpg

  Χειρουργοί στη Γαλλία κατάφεραν να αντικαταστήσουν με επιτυχία την αορτική βαλβίδα σε δύο ασθενείς χωρίς να χρειαστεί να τους ανοίξουν το στήθος στη διάρκεια της επέμβασης.

Οι εν λόγω χειρουργοί πραγματοποίησαν επέμβαση ενδοσκοπικής αντικατάστασης της αορτικής βαλβίδας σε 45 λεπτά και το επίτευγμά τους, που είναι πολύ σημαντικό, καθώς προκαλεί πολύ μικρότερο τραύμα στο στήθος, δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Θωρακικής και Καρδιαγγειακής Χειρουργικής, το επίσημο περιοδικό της Αμερικανικής Ένωσης Θωρακικής Χειρουργικής.

Η ενδοσκοπική μέθοδος χρησιμοποιείται ήδη σε κάποιους τομείς της καρδιαγγειακής χειρουργικής και έχει ως αποτέλεσμα να απαιτείται μικρότερος χρόνος για την ανάρρωση των ασθενών και φυσικά να υποφέρουν λιγότερο μετά την επέμβαση, γεγονός που βελτιώνει την ποιότητα ζωής τους.

Ο βασικός συγγραφέας Δρ. Marco Vola, του τμήματος Καρδιαγγειακής Χειρουργικής, στο Νοσοκομειακό Πανεπιστημιακό Κέντρο του Saint-Etienne στη Γαλλία, εξήγησε ότι χρειάστηκαν χρόνο ώστε να φτάσουν να τελειοποιήσουν τη μέθοδό τους και να την κάνουν απόλυτα ενδοσκοπική και τόνισε ότι αν στη διάρκεια της εγχείρισης δουν ότι χρειάζεται να ανοίξουν το στήθος μπορούν να το κάνουν γρήγορα και με ασφάλεια και πάλι με περιορισμένο τραυματισμό στο θώρακα.

Μέχρι πρότινος η απόλυτα ενδοσκοπική μέθοδος δεν ήταν εφικτή εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν υπήρχαν τα κατάλληλα υλικά (για την αλλαγή της βαλβίδας).

Τώρα οι επιστήμονες τα κατάφεραν επειδή συνέβαλε η πρόσφατη επίτευξη της τεχνολογίας να δημιουργήσει για την αορτική βαλβίδα υποκατάστατα, βιοπροσθέσεις, χωρίς ράμματα, τοποθετημένα σε ένα συμπιεσμένο στεντ από νικέλιο και τιτάνιο που επεκτείνεται (ανοίγει) μόνο του. Τέτοια υποκατάστατα δεν είναι διαθέσιμα για την αλλαγή άλλων βαλβίδων όπως η μιτροειδής.

Πηγή: vita.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *