Αντιδρούν οι γιατροί στο νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

B1A3ED191D7B2A23579FFA5F00FB5D33.jpg

  Οι γιατροί ζητούν τη πλήρη κατάργηση του πλαφόν, τόσο από τη συνταγογράφηση όσο και από τις παρακλινικές εξετάσεις παρά τις διαβεβαιώσεις προς τους εκπροσώπους του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) του υφυπουργού Υγείας, Αντώνη Μπέζα πως αναμένεται να προχωρήσει σε εξαιρέσεις συγκεκριμένων κατηγοριών ασθενών αλλά και γιατρών από τα μηνιαία όρια συνταγογράφησης.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό πρόκειται να εξαιρεθούν χρόνιοι νεφροπαθείς τελικού σταδίου, καρδιοπαθείς τελικού σταδίου, ασθενείς με ηπατική ανεπάρκεια και μεταμοσχευθέντες ασθενείς, καθώς και οι νοσοκομειακοί γιατροί.

Ο κ. Μπέζας σημείωσε ότι η δαπάνη για τα εμβόλια, τους ορούς και τα παράγωγα αίματος που συνταγογραφούνται δεν συμπεριλαμβάνονται ήδη στη φαρμακευτική δαπάνη και επομένως δεν προστίθενται στο πλαφόν των ιατρών.

Ωστόσο οι γιατροί δεν έμειναν ικανοποιημένοι από τις διευκρινίσεις του υφυπουργού, ζητώντας την πλήρη κατάργηση του πλαφόν και επισημαίνοντας, ότι αυτό το μέτρο «καταστρατηγεί στην πράξη την ελεύθερη επιλογή γιατρού εκ μέρους του ασθενή και δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην καθημερινή πράξη των γιατρών».

Ο ΙΣΑ έχει ήδη καταθέσει αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ κατά της υπουργικής απόφασης που αφορά το πλαφόν στη συνταγογράφηση , ενώ σήμερα ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) γνωστοποίησε την πρόθεσή του να καταθέσει μέχρι τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου, μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ζητώντας την κατάργηση του πλαφόν στη συνταγογράφηση φαρμάκων και διαγνωστικών εξετάσεων, «προκειμένου να προστατευθούν τα έννομα συμφέροντα των πολιτών και η δεοντολογική λειτουργία των γιατρών».

Ο ΙΣΑ κατά τη συνάντηση με τον υφυπουργό Υγείας έθεσε και θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), επισημαίνοντας την ανάγκη απόσυρσης του νομοσχεδίου και την εκ νέου διαβούλευσή του.

Ασαφές και ανεφάρμοστο χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο για το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (Π.Ε.Δ.Υ.) η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία (Ε.Ο.Ο.), ενώ ο ΠΙΣ καλεί τα μέλη του να συμμετάσχουν στην Πανυγειονομική απεργία της 6ης Φεβρουαρίου, την ημέρα της ψηφοφορίας στη Βουλή, χαρακτηρίζοντας το νομοσχέδιο «ανθρωποκτόνο» για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *