Το πρώτο τεστ ανίχνευσης καρκίνου του οισοφάγου μέσω μπαλονιού που καταπίνεται

Επιστήμονες στις ΗΠΑ ανέπτυξαν μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδο, που ανιχνεύει κατά πόσο ένας άνθρωπος κινδυνεύει από καρκίνο του οισοφάγου στο μέλλον.

Πρόκειται για ένα μικρό μπαλόνι που καταπίνεται και συλλέγει δείγματα DNA από το κατώτερο τμήμα του οισοφάγου, τα οποία στη συνέχεια αναλύονται για τυχόν πρόδρομες ενδείξεις καρκίνου. Η νέα τεχνική μπορεί να αποτελέσει μια εναλλακτική λύση στην ενδοσκόπηση του οισοφάγου, μια επεμβατική διαδικασία που είναι χρονοβόρα και απαιτεί νάρκωση του ασθενούς.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την δρα Έλεν Μοϊνόβα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Case Western Reserve του Κλίβελαντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «Science Translational Medicine», ανέφεραν, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι από τους 128 ανθρώπους που κατάπιαν τη συσκευή, σχεδόν κανείς δεν ανέφερε άγχος, πόνο ή αίσθηση πνιγμού, ενώ οι περισσότεροι είπαν ότι θα συνιστούσαν τη νέα μέθοδο σε άλλους.

Η συσκευή αποτελείται από μια κάψουλα λίγο μεγαλύτερη από ασπιρίνη, η οποία περιέχει ένα μπαλονάκι. Αυτό συνδέεται με ένα καθετήρα, ο οποίος το φουσκώνει μόλις αυτό φθάσει έως το στομάχι μετά από περίπου τρία λεπτά, αφότου το έχει καταπιεί ο ασθενής.

Μετά το φούσκωμά του, το μπαλονάκι εφάπτεται στον οισοφάγο και έτσι συλλέγει κυτταρικά δείγματα για περαιτέρω ανάλυση DNA. Στη συνέχεια το μπαλόνι ξεφουσκώνει πάλι μέσω του καθετήρα και επιστρέφει μέσα στην κάψουλα, η οποία ανακτάται από το στόμα. Τελικά, τα δείγματα εξάγονται από τη συσκευή και αναλύονται γενετικά.

Το μπαλονάκι μπορεί να βοηθήσει στην έγκαιρη διάγνωση παθήσεων όπως του «οισοφάγου Barret’s», που αποτελεί συχνό πρόδρομο του καρκινώματος του οισοφάγου. Σήμερα περίπου το 95% των περιπτώσεων του «οισοφάγου Barret’s» δεν ανιχνεύονται, εωσότου ο ασθενής έχει πια φθάσει στο στάδιο του αδενοκαρκινώματος, το οποίο έχει κακή πρόγνωση και η πενταετής επιβίωση των ασθενών μετά τη διάγνωση δεν ξεπερνά το 20%. Τα περιστατικά οισοφαγικού αδενοκαρκινώματος έχουν υπερτετραπλασιασθεί κατά τις τρεις τελευταίες δεκαετίες.

Όπως έδειξε η κλινική δοκιμή του νέου τεστ σε 86 άτομα, η νέα μέθοδος επιτρέπει την έγκαιρη διάγνωση του «οισοφάγου Barret’s» σε ποσοστό άνω του 90% των ασθενών. Αυτό θα διευκολύνει την έγκαιρη αφαίρεση των επικίνδυνων προκαρκινικών δυσπλασιών, ώστε να μην εξελιχθούν σε κανονικό καρκίνο.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *