Ανδροκρατούμενο περιβάλλον τα χειρουργεία, σύμφωνα με νέα έρευνα

Παρά το γεγονός ότι οι γυναίκες σε αρκετές ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου αποτελούν πια πάνω από το 50% των φοιτητών στις ιατρικές πανεπιστημιακές σχολές, ένα πολύ μικρότερο ποσοστό από αυτές επιλέγει τελικά κάποια χειρουργική ειδικότητα. Έτσι, τα χειρουργεία συνεχίζουν να θεωρούνται περιβάλλον ανδροκρατούμενο.

Μάλιστα, σύμφωνα με μια νέα βρετανική έρευνα, περισσότερες από τις μισές γυναίκες γιατρούς που ασκούν κάποια χειρουργική ειδικότητα, έχουν βιώσει σεξιστική συμπεριφορά και διακρίσεις σε βάρος τους στους χώρους εργασίας. Σε αυτήν αναδεικνύεται η ορθοπεδική ως η χειρότερη από όλες τις χειρουργικές ειδικότητες για μια γυναίκα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Μαρία Ιρένε Μπελίνι του Imperial College του Λονδίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «BMJ Open» και την οποία αναδημοσιεύει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, πραγματοποίησαν μια εμπιστευτική δειγματοληπτική έρευνα σε γυναίκες γιατρούς με χειρουργική ειδικότητα. Στη μελέτη συμμετείχε ο ελληνικής καταγωγής καθηγητής του Τμήματος Χειρουργικής και Καρκίνου του Imperial, Βασίλης Παπαλόης.

Η μελέτη δείχνει ότι οι γυναίκες αποφεύγουν τις χειρουργικές ειδικότητες για διάφορες αιτίες, όπως τη δυσκολία να βρουν μια ισορροπία ανάμεσα στην προσωπική/οικογενειακή ζωή και την εργασία τους, την αδυναμία να ελέγξουν τα ωράρια εργασίας, τα ιατρικά στερεότυπα σε βάρος του γυναικείου φύλου κ.ά. Το 88% συμφώνησαν ότι η χειρουργική παραμένει ανδροκρατούμενη, ενώ σχεδόν το 60% ανέφεραν ότι οι ίδιες βίωσαν ή έγιναν μάρτυρες σε περιστατικά επαγγελματικών διακρίσεων σε βάρος τους.

Η ορθοπεδική συγκέντρωσε -με διαφορά- το μεγαλύτερο ποσοστό (53%) ως η πιο σεξιστική χειρουργική ειδικότητα, ακολουθούμενη από την καρδιοθωρακική χειρουργική (16%) και τη γενική χειρουργική (13%).

Πολλές από τις συμμετέχουσες στην έρευνα απάντησαν ότι φταίνε και οι ασθενείς, οι οποίοι συχνά έχουν τη δική τους προκατάληψη με τις γυναίκες, θεωρώντας πως δεν μπορούν να γίνουν χειρουργοί.

Διαβάστε ακόμη...