Ανακαλύφθηκε μηχανισμός που θα «καταπολεμά» την παχυσαρκία

 
Ελβετοί επιστήμονες βρήκαν τον μηχανισμό που μετατρέπει το «κακό» λίπος σε «καλό». Για πρώτη φορά, χρησιμοποιώντας ποντίκια, έδειξαν πώς τα κύτταρα του λευκού λίπους μετατρέπονται σε κύτταρα καφέ λίπους. Η ανακάλυψη αυτή αποτελεί σημαντικό στοιχείο για να καταφέρουν να αναπτύξουν στη συνέχεια επιτυχημένες θεραπείες για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας.

Τι είναι τα λευκά και καφέ λιποκύτταρα;


Δύο τύποι των λιποκυττάρων μπορεί να βρεθούν στα θηλαστικά και ως εκ τούτου, στον άνθρωπο: Λευκά λιποκύτταρα, που λειτουργούν κυρίως ως εξαιρετικά ευέλικτες αποθήκες ενέργειας και γεμίζουν όταν ο οργανισμός λαμβάνει πολλές θερμίδες. Το λίπος αποθηκεύεται με τη μορφή σταγονιδίων λιπιδίων, τα οποία κινητοποιούνται όταν το σώμα χρειάζεται ενέργεια.

Διαμετρικά αντίθετα σε λειτουργία είναι τα λεγόμενα καφέ λιποκύτταρα: Αυτά τα κύτταρα ειδικεύονται στην καύση της ενέργειας υπό τη μορφή λίπους και σακχάρων για την παραγωγή θερμότητας. Νεογέννητα μωρά κατέχουν σημαντικές ποσότητες καφέ λίπους και το χρησιμοποιούν για να διατηρουν τη θερμοκρασία του σώματός τους.

Πρόσφατα αποδείχθηκε ότι τα καφέ λιποκύτταρα υπάρχουν και στους ενήλικες, γεγονός που έκανε την έρευνα να επικεντρωθεί στην κατανόηση του πώς σχηματίζονται τα καφέ λιποκύτταρα. Ο απώτερος στόχος αυτών των προσπαθειών είναι να μειωθεί ο αριθμός των λευκών λιποκυττάρων (κακό λίπος) και να αυξηθεί ο αριθμός των καφέ λιποκυττάρων (καλό λίπος) σε παχύσαρκους ανθρώπους, έτσι ώστε να τους επιτρέπει να καίνε επιπλέον θερμίδες και να χάνουν βάρος.

Είναι γνωστό ότι τόσο οι άνθρωποι όσο και τα ποντίκια μπορούν να προσαρμοστούν σε χαμηλές θερμοκρασίες σχηματίζοντας κύτταρα καφέ λίπους εντός των αποθηκών του λευκού λίπους. Αυτά τα κύτταρα, που ονομάζονται «brite» κύτταρα λίπους (καφέ μέσα στα λευκά) είναι λιγότερο συχνά σε υψηλές θερμοκρασίες παρά σε ψυχρές. Ωστόσο, η προέλευση τους παραμένει θέμα διαμάχης. Η επικρατέστερη υπόθεση είναι ότι τα «Brite» κύτταρα σχηματίζονται από ειδικά πρόδρομα κύτταρα τα οποία απομακρύνονται όταν πια δεν τα χρειάζεται ο οργανισμός.

Η ερευνητική ομάδα του καθηγητή Κρίστιαν Βόλφρουμ, του Ινστιτούτου Τροφών, Διατροφής και Υγείας του ΕΤΗ στη Ζυρίχη, έκανε πειράματα σε ποντίκια τα οποία είχαν τοποθετήσει σε περιβάλλον με εναλασσόμενες θερμοκρασίες. Από την έρευνα λοιπόν διαπιστώθηκε ότι, όταν έπεφτε η θερμοκρασία, τα ποντίκια σχημάτιζαν καφέ (καλά) κύτταρα ανάμεσα στα λευκά λιποκύτταρα (κακά). Όταν η θερμοκρασία ανέβαινε, αυτά τα καφέ κύτταρα γίνονταν πάλι λευκά.

Έτσι, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα λευκά κύτταρα μπορούν να μετατραπούν σε καφέ και το αντίθετο, κι εφόσον ο άνθρωπος έχει τα ίδια κύτταρα με τα ποντίκια, το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο κατά την έκθεσή του σε ψυχρές θερμοκρασίες. Στόχος τώρα θα είναι η κυτταρική αυτή μετατροπή να γίνεται ελεγχόμενα με φάρμακα ή με κατάλληλη διατροφή.

Πηγή: healthpress.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *