Αναγκαία η μαζική εξέταση των πτηνών στην Κίνα

 
Απαραίτητη θεωρείται η μαζική εξέταση των πτηνών στην Κίνα για τον εντοπισμό της μετάδοσης του στελέχους H7N9 της γρίπης των πτηνών. Από τη γρίπη έχουν μολυνθεί τουλάχιστον 21 άνθρωποι στην ανατολική Κίνα, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και έχουν πεθάνει έξι άτομα.


«Η απουσία συμπτωμάτων στα πτηνά καθιστά δύσκολο να καθοριστεί αν ο ιός συνιστά απειλή για την ανθρώπινη υγεία. Απαιτούνται ενδελεχείς εξετάσεις στον πληθυσμό των πτηνών. Δεν παρατηρούμε κανένα σύμπτωμα όπως στην περίπτωση του στελέχους Η5Ν1 της γρίπης των πτηνών με τους μαζικούς θανάτους πτηνών», είπε στους δημοσιογράφους ο Μάικλ Ο’Λίρι, εκπρόσωπος του ΠΟΥ στην Κίνα. Πρόσθεσε μάλιστα ότι μόνο οι εργαστηριακές εξετάσεις μπορούν να δείξουν αν μολύνθηκαν φαινομενικά υγιή πτηνά.

Ο ιός H7N9, ο οποίος δεν είχε εμφανιστεί μέχρι σήμερα στον άνθρωπο, έχει μολύνει 21 άτομα και έχει προκαλέσει τον θάνατο έξι σε τέσσερις γειτονικές περιοχές της ανατολικής Κίνας.

«Το ποσοστό θνησιμότητας είναι αρκετά υψηλό», είπε ο Ο’Λίρι προσθέτοντας ότι παραμένει δύσκολη η πρόβλεψη της μετάδοσης στον άνθρωπο.

Ο ΠΟΥ και το κινεζικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσαν ότι δεν έχουν μέχρι στιγμής εντοπίσει κρούσματα μετάδοσης του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι παραμένει ασφαλής για το κοινό η κατανάλωση πουλερικών αν είναι «σωστά μαγειρεμένα και παρασκευασμένα», σύμφωνα με τον Ο΄Λίρι.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *