Αναγκαία η ενίσχυση του θεσμού της εθελοντικής αιμοδοσίας

 
Ο θεσμός της εθελοντικής αιμοδοσίας, φαίνεται πως καλά κρατεί στη χώρα μας, καθώς, όπως επισημαίνει η συντονίστρια διευθύντρια του Κέντρου Αιμοδοσίας του Ιπποκρατείου, Γωγώ Παπαϊωάννου , το ποσοστό των εθελοντών αιμοδοτών στην Ελλάδα ανέρχεται στο 6,5% του γενικού πληθυσμού, τη στιγμή που σε χώρες όπως η Ιταλία και η Γαλλία είναι μόλις 3%. Ωστόσο οι ανάγκες σε αίμα εξακολουθούν να υπάρχουν και το γεγονός ότι οι εθελοντές αιμοδότες γηράσκουν καθιστά αναγκαία την ενίσχυση του θεσμού της εθελοντικής αιμοδοσίας με την προσέλκυση αιμοδοτών νεότερων ηλικιών.


«Η οικονομική κρίση μπορεί να παίρνει τα λεφτά του κόσμου, δεν παίρνει όμως τις ασθένειες αλλά ούτε και την ευαισθησία των πολιτών. Στην αιμοδοσία του Ιπποκρατείου συλλέγουμε 27.000 με 30.000 μονάδες αίματος ετησίως ενώ στο σύνολο της χώρας συλλέγονται 650.000 μονάδες. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία στο πρώτο εξάμηνο του 2012 στο Ιπποκράτειο συλλέξαμε 500 μονάδες περισσότερες από ότι το αντίστοιχο εξάμηνο του 2011.

Το 6,5% του γενικού πληθυσμού στην Ελλάδα είναι αιμοδότες και από αυτό το ποσοστό οι μισοί είναι αιμοδότες που δίνουν τακτικά αίμα, δηλαδή 2-3 φορές των χρόνο, ενώ οι άλλοι μισοί δίνουν αίμα όταν το έχει ανάγκη κάποιος οικείος του. Είμαστε πρώτοι στην εθελοντική αιμοδοσία σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρώπης, αλλά οι ανάγκες στη χώρα μας είναι αυξημένες λόγω των πολλών περιπτώσεων μεσογειακής αναιμίας.

Τα τελευταία δύο χρόνια οι ανάγκες σε αίμα καλύπτονται από την εθελοντική αιμοδοσία και νομίζω ότι δεν χρειάστηκε να κάνουμε εισαγωγή αίματος από το εξωτερικό.

Στα κέντρα αιμοδοσίας της Ελλάδας γίνεται άψογη δουλειά όμως καλό θα ήταν να υπήρχε μια κεντρική υπηρεσία διαχείρισης του αίματος» επισήμανε η κ Παπαϊωάννου μιλώντας στο ΑΜΠΕ με αφορμή επιστημονική διημερίδα με θέμα «ο θεσμός της εθελοντικής αιμοδοσίας» που διοργανώνει η Επιστημονική Εταιρεία Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδος/Παράρτημα Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Ένωση Δωρητών Οργάνων Σώματος Ανθρώπου.

«Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο στο θέμα της αιμοδοσίας και έχουμε επαρκείς ποσότητες αίματος. Όμως επειδή οι αιμοδότες γηράσκουν θα πρέπει να προσελκύσουμε αιμοδότες από νεότερες ηλικίες ενημερώνοντας τους πολίτες. Κάθε έφηβος από την ηλικία των 17 ετών, με τη συναίνεση του κηδεμόνα του, μπορεί να δώσει αίμα.

Αιμοδότες μπορεί να είναι άτομα μέχρι την ηλικία των 62 ετών, αλλά αν η κατάσταση της υγείας είναι καλή και το επιτρέπει ο γιατρός μπορούν να δίνουν αίμα και άτομα μεγαλύτερης ηλικίας» ανέφερε στο ΑΜΠΕ η συντονίστρια διευθύντρια του Κέντρου Αίματος του ΑΧΕΠΑ,Ελένη Χασαποπούλου-Ματάμη.

Στη διάρκεια της ημερίδας σήμερα αναπτύσσονται θέματα που αφορούν την ιστορική πορεία των μεταγγίσεων αίματος καθώς και θέματα ηθικής και δεοντολογίας στις μεταγγίσεις ενώ το αυριανό πρόγραμμα περιλαμβάνει θέματα που αφορούν τις μεταγγίσεις αίματος και των παραγώγων του, τη φιλοσοφία και την διάδοση της εθελοντικής αιμοδοσίας και την πρόληψη και αντιμετώπιση της μεσογειακής αναιμίας.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *