«Αν δεν είχε κλείσει η Καρδιοχειρουργική του Παίδων ο Ηλίας ίσως να ζούσε…»

 
Καταγγελία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με Συγγενείς Καρδιοπάθειες για τον θάνατο ενός ακόμα παιδιού, του όγδοου κατά σειρά, λόγω της διακοπής λειτουργίας της Καρδιοχειρουργικής Μονάδας του Νοσοκομείου Παίδων Αγία Σοφία, γνωστοποίησε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ). Πάντως το Ωνάσειο, όπου μεταφέρονται πλέον αυτά τα περιστατικά, υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη περίπτωση δεν μπορούσε να αντιμετωπισθεί στην Ελλάδα γι αυτό κι έγινε χειρουργείο στο εξωτερικό.


Πρόκειται για ένα αγόρι, τον Ηλία, το οποίο πέθανε στις 27 Φεβρουαρίου επειδή, σύμφωνα με τις καταγγελίες, δεν χειρουργήθηκε εγκαίρως στο Ωνάσειο, όπου παραπέμπονται οι ασθενείς, εξαιτίας του λουκέτου της Καρδιοχειρουργικής Μονάδας στο Αγία Σοφία.

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με Συγγενείς Καρδιοπάθειες αναφέρει ότι δεν δόθηκε άδεια να ταξιδέψει στην Ελλάδα ο ελληνικής καταγωγής γιατρός από την Ελβετία, Αυξέντιος Καλαγκός, προκειμένου να χειρουργήσει το αγόρι.

Το παιδί είχε χειρουργηθεί άλλες δύο φορές. Ωστόσο, υποτροπίασε και σύμφωνα με τις καταγγελίες, η καθυστέρηση του κόστισε τελικά τη ζωή.

Οι γονείς που έχουν καταθέσει μηνυτήρια αναφορά ενώπιον της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Αθηνών καταγγέλλουν ότι εάν το «Ενιαίο Κέντρο Αντιμετώπισης Συγγενών Καρδιοπαθειών σε παιδιά» (ΕΚΑΣΚΑΠ) ήταν ανοιχτό, τότε το αγόρι θα μπορούσε να είχε σωθεί.

Σύμφωνα με τον ΙΣΑ, το αγόρι αποτελεί την όγδοη περίπτωση παιδιού που έπεσε θύμα του κλεισίματος του κέντρου που αποφασίστηκε τον Οκτώβριο του 2011.

Ο ΙΣΑ εκφράζει την αγανάκτηση του για το δράμα που ζούνε χιλιάδες οικογένειες που έχουν καρδιοπαθή παιδιά και απαιτεί να ξεκινήσει άμεσα η επαναλειτουργία του «Ενιαίου Κέντρου Αντιμετώπισης Συγγενών Καρδιοπαθειών σε παιδιά» του Νοσοκομείου Παίδων Αγία Σοφία σε πλήρη ανάπτυξη και με όλη τη δυναμική του.

Από την πλευρά του, το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο επισημαίνει ότι η σπάνια πάθηση του μικρού ασθενή δεν ήταν δυνατόν να αντιμετωπισθεί στην Ελλάδα.

«Για τον λόγο αυτό, το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο χορήγησε στην οικογένεια τα απαραίτητα δικαιολογητικά ώστε να μεταβεί το παιδί σε ειδικό κέντρο της αλλοδαπής με δαπάνες του οικείου ασφαλιστικού φορέα. Πράγματι, το παιδί υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση στην αλλοδαπή σε συνέχεια της οποίας δυστυχώς κατέληξε. Στο μεσοδιάστημα δε το Ω.Κ.Κ. είχε θέσει στην διάθεση του παιδοκαρδιοχειρουργού κ. Αυξέντιου Καλαγκός, ο οποίος ήταν επιλογή των γονέων, τις εγκαταστάσεις και το προσωπικό του για την διεξαγωγή της επέμβασης, που ωστόσο δεν κατέστη δυνατή λόγω έλλειψης τράπεζας ανθρώπινων ομοιομοσχευμάτων στην Ελλάδα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, από τον Οκτώβριο 2011 οπότε ανεστάλη η λειτουργία της Καρδιοχειρουργικής Μονάδας του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία», το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο καλύπτει τα περιστατικά που παραπέμπονται από αυτό, ανεξαρτήτως αν είναι ασφαλισμένα ή ανασφάλιστα, χωρίς καμία απολύτως οικονομική επιβάρυνση των γονέων, παρέχοντας τους τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες που προσφέρει σε όλους τους ασθενείς του.

«Ειδικότερα έως και την 31 Δεκεμβρίου 2012, έχουν παραπεμφθεί 87 παιδιά, εκ των οποίων 39 ανασφάλιστα ή άπορα, το συνολικό κόστος της νοσηλείας των οποίων έχει ανέλθει σε 448.815,12 ευρώ» αναφέρει.

Το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο «εκφράζει την θλίψη του για το περιεχόμενο των ανωτέρω ανακοινώσεων που με αφορμή την ατυχή κατάληξη βαρύτατα πασχόντων μικρών ασθενών, προσβάλλουν το έργο και την προσφορά του Ω.Κ.Κ. και των ιατρών του και προκαλούν αναιτιολόγητα ανησυχία στους γονείς των ασθενών και στην κοινή γνώμη».

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *