Άμεση σχέση του καρκίνου του παγκρέατος με τον διαβήτη

FFEC938FDB7D09CB9559A7EEE95741D9.jpg

  Άμεση σχέση με τον καρκίνο του παγκρέατος φαίνεται να έχει η αναίτια και ξαφνική εμφάνιση του σακχαρώδη διαβήτη, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, τα πρώτα αποτελέσματα των οποίων παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Παγκρεατολογίας στο Μαϊάμι.

Σύμφωνα με τις μελέτες, τα καρκινικά κύτταρα του παγκρέατος παράγουν την ουσία adrenomedullin, η οποία προκαλεί στον ασθενή σακχαρώδη διαβήτη, ένα με δύο χρόνια πριν ακόμη διαγνωστεί ο καρκίνος.

«Έχει παρατηρηθεί ότι τη στιγμή της διάγνωσης του παγκρεατικού καρκίνου, περίπου το 50% των ασθενών έχουν ήδη σακχαρώδη διαβήτη, ενώ το 80% εμφάνισαν αυξημένο σάκχαρο» ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Χειρουργικής, Γρηγόρης Τσιώτος, που συμμετείχε στο συνέδριο.

Ο κ. Τσιώτος πρόσθεσε ότι άνθρωποι που ξαφνικά εμφάνισαν αυξημένο σάκχαρο, χωρίς να έχουν πάρει συγχρόνως περισσότερο βάρος, έχουν οκτώ φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν καρκίνο του παγκρέατος. «Τα δεδομένα αυτά αποδεικνύουν μία πολύ ιδιαίτερη σχέση μεταξύ σακχαρώδη διαβήτη και καρκίνου του παγκρέατος» σημείωσε και πρότεινε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, κάθε άνθρωπος, ο οποίος δεν έχει πάρει βάρος και ξαφνικά εμφανίσει σακχαρώδη διαβήτη, να υποβάλλεται σε μία ειδική εξέταση για την ανεύρεση πιθανού αρχόμενου όγκου στο πάγκρεας, ώστε η διάγνωση να γίνει σε στάδιο που ο καρκίνος είναι θεραπεύσιμος.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *