Αλλεργίες της Άνοιξης: Τροφές που ανακουφίζουν από τα συμπτώματα

Η Άνοιξη φέρνει μαζί της και αλλεργίες λόγω της γύρης που γεμίζει την ατμόσφαιρα, με αποτέλεσμα να προκαλεί σε πολλούς ανθρώπους αλλεργικά φτερνίσματα, φαγούρα, ξηρό βήχα και επιπεφυκίτιδα στα μάτια.

Δεδομένου ότι οι αλλεργίες δεν έχουν συγκεκριμένη θεραπεία, η διατροφή μας μπορεί να περιορίσει τα ενοχλητικά συμπτώματα βάζοντας στο τραπέζι μας καθημερινά τις παρακάτω τροφές:

  • Μήλο

Το μήλο περιέχει κερσετίνη (βαλανοκετόνη), ένα φλαβονοειδές που προστατεύει από τις αλλεργίες και το άσθμα, καθώς έχει αντιφλεγμονώδη και αντιισταμινική δράση. Οι πολυφαινόλες του μήλου είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της αλλεργικής ρινίτιδας.

  •  Μπρόκολο

Εκτός από κερσετίνη, το μπρόκολο περιέχει επίσης σουλφοραφάνη, μια σύνθετη ουσία με ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση. Η σουλφοραφάνη είναι αντιοξειδωτική κι έτσι καταπολεμά τις φλεγμονές στο αναπνευστικό, οι οποίες ευθύνονται για την εκδήλωση του άσθματος, της αλλεργίας και της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας.

  •  Σολομός

Τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός είναι πλούσια σε Ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία καταπολεμούν τις φλεγμονές. Συγκεκριμένα, εξουδετερώνουν την επίδραση των Ω-6 λιπαρών οξέων, τα οποία παίζουν ρόλο στην εκδήλωση της φλεγμονής.

  • Σκόρδο

Το σκόρδο περιέχει κερσετίνη και παράλληλα ενισχύει το ανοσοποιητικό ώστε ο οργανισμός να αντιστέκεται πιο σθεναρά στα αλλεργιογόνα.

  •  Ξηροί καρποί

Τα θρεπτικά συστατικά των ξηρών καρπών, κυρίως τα ωφέλιμα λιπαρά που μας παρέχουν, μειώνουν τις φλεγμονές στους ιστούς της ρινικής κοιλότητας και του λαιμού.

  • Γιαούρτι

Τα προβιοτικά του γιαουρτιού μπορούν να περιορίσουν την αλλεργική αντίδραση στη γύρη. Τα ωφέλιμα αυτά βακτήρια ενισχύουν τη λειτουργία του γαστρεντερικού και του ανοσοποιητικού και παράλληλα καταστέλλουν την αντίδραση του οργανισμού στα αλλεργιογόνα.

Διαβάστε ακόμη...