Αλλαγές στη διάθεση «κρύβουν» παθήσεις του θυρεοειδούς

 
Εξέταση από ειδικό ενδοκρινολόγο πρέπει να γίνεται όταν παρατηρούνται συμπτώματα, όπως απώλεια ή αύξηση βάρους, αυξημένη όρεξη, εκνευρισμός, ευσυγκινησία, αίσθημα ταχυκαρδίας, αδυναμία, εύκολη κόπωση, υπνηλία, αίσθημα κρύου, βραδύτητα σκέψης και αύξηση της χοληστερίνης.


Τα παραπάνω ανέφεραν ο πρόεδρος της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας αναπληρωτής καθηγητής κ. Γιώργος Μαστοράκος και οι διευθυντές ενδοκρινολογικών μονάδων του ΕΣΥ κ. Ιωάννα Τζαβάρα – Αγγελοπούλου και Βαρβάρα Βλασσοπούλου, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα νοσημάτων του θυρεοειδούς αδένα.

Μελέτες

Επικαλούμενοι σειρά μελετών, οι επιστήμονες ανέφεραν ότι τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρείται αύξηση των παθήσεων του θυρεοειδούς σε παγκόσμιο επίπεδο. Το γεγονός αυτό αποδίδεται, πιθανώς, στο περιβάλλον, το είδος των τροφών και τις ιονίζουσες ακτινοβολίες.

Η αύξηση συνδέεται, επίσης, όπως αναφέρει το Έθνος και με τη συχνότερη διάγνωση, η οποία επιτυγχάνεται σήμερα με την αυξημένη εγρήγορση ιατρών και πληθυσμού, σε συνδυασμό με τη διαθεσιμότητα περισσότερων διαγνωστικών μέσων.

Οι θυρεοειδοπάθειες εξακολουθούν να αποτελούν συχνή αιτία νοσηρότητας στην Ελλάδα, ενώ ανιχνεύονται, πλέον, και στον παιδικό πληθυσμό, ειδικά όταν υπάρχει θετικό οικογενειακό ιστορικό.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *