Ακόμη πιο «κοινό» το κρυολόγημα

 
Είναι πολύ πιθανό να είμαστε όλοι κρυολογημένοι χωρίς να το γνωρίζουμε σύμφωνα με καναδούς ερευνητές. Με άλλα λόγια, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι πολλοί ενήλικες φέρουν τους ιούς που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα, χωρίς όμως να έχουν συμπτώματα (καταρροή, ρινική συμφόρηση κλπ.).


Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο McMaster παρακολούθησαν 545 φοιτητές το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 2010 και του 2011. Σ’ αυτές τις χρονικές περιόδους οι φοιτητές ανέφεραν 167 περιστατικά με συμπτώματα κρυολογήματος. Οι εξετάσεις έδειξαν ότι το 54% αυτών οφειλόταν στους ρινοϊούς που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα.

Παράλληλα έκαναν δειγματοληπτικό έλεγχο στους φοιτητές που δεν ανέφεραν συμπτώματα κοινού κρυολογήματος. Διαπίστωσαν ότι το 61% αυτών είχαν μολυνθεί από τους ρινοϊούς κατά τη διάρκεια μιας περιόδου οχτώ εβδομάδων. Η διαφορά ήταν ότι το ιικό φορτίο των μη συμπτωματικών φοιτητών ήταν μικρότερο από εκείνο όσων είχαν συμπτώματα.

Το εύρημα των επιστημόνων αποκαλύπτει ότι μπορεί να φέρουμε τον ιό που προκαλεί το κοινό κρυολόγημα χωρίς να έχουμε συμπτώματα, γεγονός που σημαίνει ότι μπορούμε να το μεταδώσουμε στους άλλους που ανυποψίαστοι μας φιλούν στο μάγουλο ή μας δίνουν τα χέρι τους.

Πηγή: vita.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *