Αιμορροΐδες, ένα κοινωνικό ταμπού με μεγάλο κόστος

Μόνο ένας στους τρεις που πάσχουν από αιμορροΐδες αναζητά ιατρική βοήθεια για μόνιμα θεραπεία σε παγκόσμιο επίπεδο (περιλαμβανομένης της Ελλάδας), κάνοντας την ασθένεια ένα κοινωνικό ταμπού.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του Κέντρου Αιμορροϊδοπάθειας των ΗΠΑ, από τους 10,4 εκατομμύρια καταγεγραμμένους -σε επιστημονική μελέτη- πάσχοντες από αιμορροΐδες, μόλις τα 3,5 εκατομμύρια αναζήτησαν ιατρική βοήθεια, ενώ οι υπόλοιποι απευθύνθηκαν σε γιατρό όταν η πάθηση είχε δημιουργήσει επιπλοκές.

Κάθε χρόνο στις ΗΠΑ καταγράφονται ένα εκατομμύριο νέοι πάσχοντες, από τους οποίους το 10 με 20% απαιτεί άμεση χειρουργική αντιμετώπιση της πάθησης.

«Δυστυχώς η ίδια κατάσταση επικρατεί και στη χώρα μας, όπου οι πάσχοντες υπολογίζονται σε αρκετά εκατομμύρια, με αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι να ταλαιπωρούνται καθημερινά, τη στιγμή που μπορούν να απαλλαγούν μόνιμα από το πρόβλημα μόλις μέσα σε 20 με 30 λεπτά» αναφέρει ο γενικός χειρουργός-πρωκτολόγος Δημήτρης Μουσιώλης, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«H πλειοψηφία των πασχόντων, λόγω του κοινωνικού ταμπού, πάνε στον γιατρό αρκετά καθυστερημένα αφού έχουν ταλαιπωρεί σωματικά, ψυχικά και οικονομικά. Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις όταν η πάθηση είναι στο 3ο η 4ο στάδιο» προσθέτει, για να τονίσει ότι μελέτες οικονομολόγων, που έγιναν το 2015, αναφέρουν ότι κάθε χρόνο στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω αιμορροΐδων χάνονται περισσότερες από 250.000 ώρες εργασίας, το κόστος των οποίων υπολογίζονται γύρω στα 9 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας του Κέντρου Αιμορροϊδοπάθειας των ΗΠΑ, το 25% των πασχόντων άνω των 45χρόνων είναι γυναίκες και το 15% άνδρες.

Η έρευνα έχει, επίσης, δείξει ότι οι άνδρες ζητούν πιο εύκολα ιατρική βοήθεια σε σχέση με τις γυναίκες, ενώ το ποσοστό εμφάνισης είναι υψηλότερο στις πιο ευκατάστατες κοινωνικές ομάδες.

Όπως αναφέρει ο κ. Μουσιώλης, τα στοιχεία της έρευνας του Κέντρου Αιμορροϊδοπάθειας των ΗΠΑ, ισχύουν με πολύ μικρές αποκλίσεις, σε αναλογία πληθυσμού, σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες .

Τα συμπτώματα των αιμορροΐδων

Τα βασικά συμπτώματα της αιμορροϊδοπάθειας είναι πόνος στην περιοχή του πρωκτικού δακτυλίου, αιμορραγία, έκκριση βλέννης, τοπικός ερεθισμός, κνησμός, ασυμπτωματική ή επώδυνη διόγκωση και αίσθημα ατελούς αφόδευσης.

Οι αιτίες που ενοχοποιούνται για την αιμορροϊδοπάθεια είναι, μεταξύ άλλων, η δυσκοιλιότητα, η εγκυμοσύνη, η συχνή άρση βαρέων αντικειμένων, η κληρονομική προδιάθεση κ.α..

«Η πάθηση της αιμορροϊδοπάθειας αποτελεί καθημερινό βάσανο για εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο και η έγκαιρη θεραπεία της αναβαθμίζει σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών» καταλήγει ο κ Μουσιώλης.

Διαβάστε ακόμη...