Αιμορροΐδες, οριστική θεραπεία και ανώδυνο αποτέλεσμα

DOCTOR-656x410.jpg

Όλοι οι άνθρωποι έχουν αιμορροΐδες. Οι αιμορροΐδες είναι αγγειακοί σχηματισμοί (σύμπλεγμα αρτηριών και φλεβών) που υπάρχουν στο τελικό τμήμα του εντέρου μας που ονομάζεται ορθό, λίγα εκατοστά πριν τον πρωκτό. Τα αιμορροϊδικά αγγεία (ή αλλιώς οι αιμορροΐδες) καλύπτονται από βλεννογόνο (το ενιαίο εσωτερικό στρώμα του εντέρου) και λειτουργούν προστατευτικά, σαν «μαξιλάρια», κατά την διάβαση των κοπράνων την ώρα της αφόδευσης. Ένας στους δύο ενήλικες πάσχει από αυξημένη ροή αίματος εντός των αιμορροΐδων. Η νόσος αυτή ονομάζεται αιμορροϊδοπάθεια και αποτελεί την συχνότερη πάθηση που προκαλεί κυρίως πόνο στην περιοχή του πρωκτού.

Σε τι οφείλεται η νόσος των αιμορροΐδων;

Επιστημονικά, οποιαδήποτε κατάσταση προκαλεί άμεσα ή έμμεσα αύξηση της ροής του αίματος εντός των αιμορροΐδων, μπορεί να ενοχοποιηθεί για την δημιουργία αιμορροϊδοπάθειας. Στον σύγχρονο κόσμο το άγχος θεωρείται ως η κύρια αιτία δημιουργίας αιμορροϊδοπάθειας. Το άγχος προκαλεί δυσκοιλιότητα, αυξάνει την αιματική ροή, ενώ παράλληλα επιτείνει και τον σπασμό του σφιγκτήρα του πρωκτικού. Όλα αυτά οδηγούν σε ανυπόφορο πόνο στην περιοχή του πρωκτού, είτε κατά την διάρκεια της αφόδευσης, ή και αργότερα κατά την διάρκεια της ημέρας.

Γιατί ο ασθενής χρειάζεται ιατρική βοήθεια;

Η διόγκωση των αιμορροΐδων προκαλεί εντονότατο πόνο. Αυτός οδηγεί συνήθως τον ασθενή στον Ιατρό. Ο πόνος μπορεί να εμφανίζεται μόνο κατά την κένωση στην τουαλέτα, αλλά σε άλλες περιπτώσεις μπορεί και να διαρκεί ολόκληρη την ημέρα. Άλλα συμπτώματα που μπορεί να αντιληφθεί ο ασθενής είναι η αιμορραγία, ο κνησμός (έντονη φαγούρα στην περιοχή του πρωκτού), η πρόπτωση (διόγκωση των αιμορροΐδων σε τέτοιο βαθμό, που ο ασθενείς μπορεί να τις ψηλαφήσει εξωτερικά του πρωκτού), εκροή βλέννης (αποβολή υγρών λόγω διάσπασης του φραγμού του σφιγκτήρα του πρωκτού) κ.α.

Υπάρχει θεραπεία;

Τα τελευταία χρόνια η θεραπεία της αιμορροϊδοπάθειας έχει κάνει μεγάλα άλματα προόδου. Παλαιότερα οι περισσότεροι ασθενείς υπέφεραν μετά τη χειρουργική επέμβαση. Γι’ αυτόν το λόγο, ακόμη και σήμερα όσοι πάσχουν από αιμορροϊδοπάθεια, προτιμούν να αντέχουν στα συμπτώματα που προκαλεί η νόσος και να εφαρμόζουν συντηρητικές θεραπείες (κυρίως με αλοιφές), προκειμένου να μην χειρουργηθούν, φοβούμενοι την ταλαιπωρία μετά την επέμβαση.

Η είσοδος των σύγχρονων τεχνικών LASER στην θεραπεία των αιμορροΐδων, έχει αλλάξει ριζικά το θεραπευτικό τοπίο. Η πλέον σύγχρονη τεχνική αντιμετώπισης της αιμορροϊδοπάθειας είναι η αιμοροϊδοπλαστική με LASER. H τεχνική LHP (LaserHaemorroidoPlasty) όπως αλλιώς αποκαλείται, είναι μία ελάχιστα επεμβατική μέθοδος, η οποία προσφέρει ανώδυνη και αναίμακτη μείωση του όγκου των αιμορροΐδων με καταστροφή των νοσούντων αγγείων και έχει ως αποτέλεσμα την ανατομική αποκατάσταση της περιοχής του πρωκτού.

Η μέθοδος εφαρμόζεται με ειδικά διαμορφωμένη οπτική ίνα μέσω της οποίας η ακτίνα LASER στοχεύει κατευθείαν εντός των προβληματικών αγγείων. Καθότι δεν δημιουργούνται τραύματα στους ιστούς του πρωκτού και του εντέρου, έχει εξαιρετικά αποτελέσματα χωρίς να προκαλεί πόνο μετεγχειρητικά. Δεν χρειάζεται η εφαρμογή γαζών στην περιοχή, δεν γίνονται αλλαγές μετεγχειρητικά και ο ασθενής μπορεί να έχει ανώδυνη κένωση ακόμη και την ίδια μέρα μετά το χειρουργείο. Οι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν στις καθημερινές τους δραστηριότητες άμεσα μετά την επέμβαση.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον Δρ. Aθανάσιο Δερβίσογλου, Γενικός Χειρουργός, κιν: 697 222 2200 ή επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.adlaser.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *