Αιματολογικό τεστ ανιχνεύει τον καρκίνο του παχέος εντέρου

 
Επιστήμονες στην Αυστραλία ανακοίνωσαν ότι κατάφεραν να αναπτύξουν ένα απλό αιματολογικό τεστ που μπορεί να εντοπίσει τον καρκίνο του παχέος εντέρου.


Σύμφωνα, μάλιστα, με το δίκτυο ABC, αν και υπάρχουν αποτελεσματικά διαγνωστικά τεστ για τον συγκεκριμένο τύπο καρκίνου, πολλοί αποφεύγουν να υποβάλλονται σε αυτά διότι συνήθως περιλαμβάνουν κωλονοσκόπηση ή απεικονιστικές εξετάσεις.

Αυτό ακριβώς επιχειρούν να αλλάξουν ερευνητές από την Γονιδιωματική Κλινική CSIRO της Μελβούρνης, επισημαίνοντας ότι η παρουσία καρκινικών όγκων στο έντερο μπορεί, πλέον, να ανιχνευτεί με μια εξέταση αίματος. Όπως εξήγησε ο Larry La Pointe, ένας εκ των ερευνητών, «εντοπίσαμε μια ομάδα γονιδίων που εμφανίζονται να είναι τροποποιημένα σε ασθενείς που έχουν καρκίνο του παχέος εντέρου. Το πρωτοποριακό είναι ότι, πλέον, έχουμε τη δυνατότητα να εντοπίσουμε αυτές τις αλλαγές στο αίμα των ασθενών».

Οι εξετάσεις αίματος σε σχεδόν 300 ανθρώπους έδειξαν ότι το τεστ ήταν περισσότερο από 70% ακριβές όσον αφορά στον εντοπισμό παρουσίας όγκων.

«Αυτό σημαίνει ότι ήμασταν σε θέση να εντοπίσουμε τρεις στους τέσσερις ασθενείς με τη νόσο», δήλωσε ο La Pointe.

Το ABC αναφέρει, επίσης, ότι το τεστ θα αρχίσει σύντομα να δοκιμάζεται σε 3.000 άτομα, ώστε να εξαχθούν ακριβέστερα συμπεράσματα. Εκτιμάται, δε, ότι θα μπορούσε να είναι διαθέσιμο το επόμενο έτος.

Πηγή: healthpress.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *