Άγνωστος ο τρόπος μετάδοσης του H7N9

 
Περισσότερα στοιχεία ανακοίνωσε ότι χρειάζεται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) για να καθορίσει αν το νέο στέλεχος του ιού της γρίπης των πτηνών στην Κίνα μεταδίδεται ανάμεσα σε ανθρώπους.


«Τα στοιχεία μέχρι τώρα δεν επαρκούν για να συμπεράνουμε αν υπάρχει μετάδοση του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο», τόνισε ο Κέιζι Φουκούντα, αναπληρωτής γενικός διευθυντής αρμόδιος για την ασφάλεια της υγείας.

«Όμως δεν θα προκαλούσε έκπληξη αν αποδειχτεί στο μέλλον ότι υπάρχει μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο. Τα ζωντανά πουλερικά σε αγορές και το περιβάλλον γύρω τους φαίνεται να αποτελούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τη μόλυνση των ανθρώπων», επισήμανε ο Φουκούντα, μετά την ολοκλήρωση μελέτης του ΠΟΥ για το ξέσπασμα του στελέχους Η7Ν9 του ιού της γρίπης και την αντίδραση της κινεζικής κυβέρνησης.

Οι κινεζικές αρχές έχουν επιβεβαιώσει τουλάχιστον 100 κρούσματα κυρίως στις ανατολικές περιοχές κοντά στη Σαγκάη.

Ο μειωμένος αριθμός κρουσμάτων στην ανατολική Κίνα τις τελευταίες ημέρες δείχνει πως η απόφαση να κλείσουν οι αγορές πουλερικών είχε αποτέλεσμα, επισήμανε από την πλευρά της η Ανν Κέλσο, επικεφαλής του ερευνητικού κέντρου του ΠΟΥ για την γρίπη των πτηνών στην Αυστραλία.

Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε πως ένας παράγοντας που προκαλεί μεγάλη ανησυχία είναι το γεγονός ότι ο ιός φαίνεται να μην προκαλεί ορατά συμπτώματα της νόσου στα πουλερικά και αυτό καθιστά δυσκολότερη την διάγνωση και τον έλεγχο.

Ο Φουκούντα είπε ακόμα πως είναι πιθανόν περισσότεροι άνθρωποι να είναι φορείς του ιού χωρίς να εμφανίζουν συμπτώματα. Εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αντίδραση της κινεζικής κυβέρνησης λέγοντας πως οι υγειονομικές αρχές ήταν καλά προετοιμασμένες.

Ο ΠΟΥ συνέστησε στις αρχές της Κίνας να υποβάλλουν σε λεπτομερέστερες ιατρικές εξετάσεις τα κρούσματα μολύνσεων, να διατηρήσουν το υψηλό επίπεδο συναγερμού, να ελέγχουν τα πουλερικά σε όλη την χώρα και να υπάρξει συντονισμός ανάμεσα στα αρμόδια υπουργεία.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *