Άγνωστο ακόμα αν ο Ζίκα προκαλεί μικροκεφαλία

2016-02-12T095412Z_687285707_LR2EC2C0RI1

Σε λίγες εβδομάδες θα γνωρίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αν ο ιός Ζίκα προκαλεί μικροκεφαλία στα μωρά και το νευρολογικό σύνδρομο Guillain-Barre στους ενήλικες, όπως υποπτεύονται σε μεγάλο βαθμό οι επιστήμονες, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΠΟΥ.

«Χρειαζόμαστε ακόμη μερικές εβδομάδες για να δείξουμε με βεβαιότητα μια αιτιότητα, αλλά η σχέση μεταξύ του Ζίκα και του Guillain-Barre είναι εξαιρετικά πιθανή», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από τη Γενεύη η Μαριπόλ Κιένι, η υποδιευθύντρια του ΠΟΥ που είναι αρμόδια για το τμήμα Συστημάτων Υγείας και Καινοτομίας.

Υπολογίζεται ότι οι ειδικοί χρειάζονται 4 με 8 εβδομάδες για να εξακριβώσουν αν ο Ζίκα διαδραματίζει κάποιον ρόλο στην εμφάνιση μικροκεφαλίας στα βρέφη, που γεννιούνται από μητέρες που είχαν προσβληθεί από τον ιό αυτόν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, και του συνδρόμου Guillain-Barre στους ενηλίκους, στους οποίους μεταδόθηκε ο ιός ο οποίος μεταφέρεται από τα κουνούπια.

Θα χρειαστούν τουλάχιστον 18 μήνες προτού οι επιστήμονες να μπορέσουν να προχωρήσουν σε κλινικές δοκιμές εμβολίων κατά του Ζίκα σε ανθρώπους, σημείωσε επίσης η ίδια.

Εμβόλια μελετώνται αυτή τη στιγμή σε 15 εργαστήρια και εθνικές υπηρεσίες ερευνών στον κόσμο, αλλά «παρά το ενθαρρυντικό αυτό τοπίο, δεν θα υπάρξουν (κλινικές) δοκιμές σε μεγάλη κλίμακα εμβολίων προτού περάσουν τουλάχιστον 18 μήνες», σημείωσε.

«Δύο υποψήφια εμβόλια δείχνουν να είναι πιο εξελιγμένα», δήλωσε επίσης η ίδια, διευκρινίζοντας ότι το ένα είναι του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των ΗΠΑ και το άλλο του ινδικού εργαστηρίου Bharat Biotech, στην Ινδία.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *