«Άγγιγμα ζωής» σε καρκινοπαθείς νησιών των Κυκλάδων

amorgos-735x457.jpg

Στο πλευρό των ασθενών που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο και ζουν σε απομακρυσμένα νησιά των Κυκλάδων βρίσκεται ο μη κυβερνητικός οργανισμός «Άγγιγμα Ζωής» με το πιλοτικό πρόγραμμα «Καρκίνος & Τώρα Τι;», που ξεκινάει το ταξίδι του αύριο από την Αμοργό.

Όπως τόνισε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η υπεύθυνη του προγράμματος, Χριστίνα Νομικού, «το 82% των ογκολογικών ασθενών έρχονται στην Αθήνα για τη θεραπεία τους, καθώς στον τόπο διαμονής τους δεν υπάρχει κατάλληλη ιατρική υποδομή, ούτε το κατάλληλο ιατρικό προσωπικό. Έτσι, δυστυχώς, οι ογκολογικοί ασθενείς επιβαρύνονται με επιπλέον κόστη, αλλά και ταλαιπωρία, καθώς ανάλογα με τον κύκλο θεραπειών τους θα πρέπει να συναντηθούν με τον γιατρό τους.

Εμείς, αναλαμβάνουμε να μεταφέρουμε τις εξετάσεις τους, τούς στέλνουμε τα αποτελέσματα των βιοψιών, ενώ βοηθάμε και στην περίπτωση που θελήσουν να λάβουν και μια δεύτερη γνώμη γιατρού».

Όπως διευκρινίζει η κ. Νομικού, το συγκεκριμένο πρόγραμμα σχεδιάστηκε για να μειώσει τα έξοδα, τις άσκοπες μετακινήσεις, να ελαφρύνει το ψυχολογικό βάρος του ασθενούς, αλλά και να δώσει αξιόπιστα στατιστικά για κάθε νησί σχετικά με τον καρκίνο. Ειδικότερα, περιλαμβάνει καταγραφή των ασθενών και των θεραπειών τους, ενημέρωση – εκπαίδευση των τοπικών ιατρών για τις ανάγκες του εκάστοτε ασθενή (ανάλογα με την μορφή της νόσου), αξιοποίηση του ιατρικού εξοπλισμού του κάθε νησιού, ψυχολογική στήριξη του ασθενή αλλά και του οικείου περιβάλλοντος είτε κατά την διάρκεια των επισκέψεων των υπευθύνων του προγράμματος, είτε μέσω skype, καθώς και έγκαιρη εξασφάλιση των φαρμάκων για τη χημειοθεραπεία τους. Ειδικά για το τελευταίο η κ. Νομικού θα αναφέρει:

«Όταν επικοινωνήσουν μαζί μας, εμείς θα βρούμε τα φάρμακα και θα τους τα στείλουμε στο σπίτι τους χωρίς καμία επιβάρυνση, εντελώς δωρεάν».

«Έχουμε προγραμματίσει να γίνει ενημέρωση για την έγκαιρη πρόληψη κι αντιμετώπιση της ασθένειας, αλλά και να υπάρξει εκπαίδευση των γιατρών που εργάζονται στα νησιά από εξειδικευμένους ογκολόγους. Στους στόχους μας είναι να συναντηθούμε με κρατικούς και θεσμικούς φορείς. Η ομάδα μας θα πλαισιώνεται κι από 2 γιατρούς με την υποστήριξη της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας» πρόσθεσε η κ. Νομικού.

Τα νησιά που περιλαμβάνονται στο πιλοτικό πρόγραμμα, το οποίο υλοποιείται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Λάτση, είναι η Αμοργός, η Σύρος, η Τήνος, η Σχοινούσα, η Δονούσα, η Ηρακλειά. «Αυτό το πρόγραμμα θα διαρκέσει μέχρι τον Δεκέμβριο του 2016, αλλά σκοπεύουμε να το συνεχίσουμε. Εξάλλου, εμείς στο «Άγγιγμα ζωής» πιστεύουμε ότι δεν μπορούμε, να μην μπορούμε. Κι οφείλουμε να προσπαθήσουμε», καταλήγει η κ. Νομικού.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *