Απίστευτο: Ο πιο συνηθισμένος τρόπος μαγειρέματος του ρυζιού μπορεί να αφήνει στο φαγητό ίχνη αρσενικού!

Ο πιο συνηθισμένος τρόπος μαγειρέματος του ρυζιού φαίνεται πως βάζει σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών, όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες.

Πρόσφατα πειράματα έδειξαν πως το να βράζει κανείς το ρύζι σε μια κατσαρόλα μέχρι να εξατμιστεί το νερό μπορεί να αφήσει έντονα ίχνη αρσενικού, το οποίο υπάρχει ως αποτέλεσμα της επαφής του καλλιεργούμενου ρυζιού με βιομηχανικές τοξίνες και φυτοφάρμακα.

Το δηλητήριο του αρσενικού είναι δυνατό να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας όπως καρδιακές ασθένειες, διαβήτη και καρκίνο.

Αν και ως τώρα θεωρούταν ότι τα υπολείμματα του αρσενικού εξαφανίζονται από το ρύζι κατά το μαγείρεμα του, τα νέα πειράματα έδειξαν πως αυτό συμβαίνει μόνο εάν το ρύζι μουλιάσει σε νερό το προηγούμενο βράδυ από το μαγείρεμα του.

Ο Andy Meharg, καθηγητής βιολογικών επιστημών στο πανεπιστήμιο Queens του Μπέλφαστ δοκίμασε τρεις διαφορετικούς τρόπους μαγειρέματος του ρυζιού, προκειμένου να καταλήξει σε αυτόν που εξαφανίζει τα ίχνη αρσενικού.

Κατά τον πρώτο τρόπο, ο Meharg μαγείρεψε το ρύζι κατά τη συνήθεια όλων, δηλαδή το άφησε να βράσει μέχρι να εξατμιστεί το νερό. Ο συγκεκριμένος τρόπος έδειξε πως το αρσενικό παρέμεινε στο ρύζι.

Κατά τον δεύτερο τρόπο έβρασε το ρύζι χρησιμοποιώντας περισσότερο νερό, το οποίο στο τέλος έχυσε, για να καταλήξει πως με τη συγκεκριμένη μέθοδο, το αρσενικό εξαφανίστηκε κατά 50%.

Ο τρίτος και περισσότερο αποτελεσματικός τρόπος ήταν να μουλιάσει σε νερό το ρύζι για ένα ολόκληρο βράδυ πριν το μαγείρεμα του. Έτσι, αποδείχθηκε πως το δηλητήριο του αρσενικού εξαφανίστηκε κατά 80%.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *