Αφαίρεση αμυγδαλών: Η κατάλληλη ηλικία για την αποφυγή επιπλοκών

Οι αμυγδαλές είναι λεμφικός ιστός, ο οποίος συμμετέχει στην άμυνα του οργανισμού έναντι των λοιμώξεων.

Οι παρίσθμιες αμυγδαλές όπως αποκαλούνται βρίσκονται στο στοματοφάρυγγα, συγκεκριμένα στα πλάγια τοιχώματα του φάρυγγα δεξιά και αριστερά και συνήθως είναι ορατές κατά το άνοιγμα του στόματος.

Οι λοιμώξεις προκαλούν διόγκωση του λεμφικού αυτού συστήματος με αποτέλεσμα λόγω της θέσης τους να προκαλούν μερική ή και πλήρη ακόμη απόφραξη του στοματοφάρυγγα.

Η αφαίρεση των αμυγδαλών καθορίζεται από το πόσο επιβαρύνει την ποιότητα ζωής του παιδιού.

Όταν το παιδί ροχαλίζει, κάνει άπνοια, είναι συνεχώς κουρασμένο, δεν ακούει καλά ή δεν τρώει, ο ΩΡΛ θα εξετάσει το παιδί και θα προτείνει την κατάλληλη μέθοδο αντιμετώπισης.

Σύμφωνα τα ευρήματα νέας επιστημονικής μελέτης, η αφαίρεση των αμυγδαλών σε παιδιά μικρότερα των 3 ετών, συνδέεται με την εμφάνιση επιπλοκών.

Οι ερευνητές εξέτασαν αρχεία 1.817 παιδιών, 3 έως 6 ετών, που υποβλήθηκαν σε αφαίρεση αμυγδαλών μεταξύ 2005 και 2015.

Η έρευνα αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη επισκόπηση επιπλοκών αφαίρεσης αμυγδαλών σε υγιή παιδιά 6 ετών και κάτω.

Στις πιθανές επιπλοκές περιλαμβάνονται η αναπνευστική δυσφορία, η αιμορραγία και η αφυδάτωση που χρειάζεται ενδοφλέβια χορήγηση υγρών.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι οι επιπλοκές είναι ανεξάρτητες από το βάρος αυτών των ασθενών. Το δείγμα που επιλέχτηκε για παρατήρηση κατά τη διάρκεια της νύχτας συνδεόταν με αυξημένο κίνδυνο ανεπιθύμητων ενεργειών μετά την εγχείρηση.

Από τα μικρότερα των 3 ετών παιδιά, το 7% εμφάνισε επιπλοκές. Το 25% από αυτές εκδηλώθηκαν εντός 24 ωρών από την επέμβαση. Σε όσα υποβλήθηκαν σε αφαίρεση αμυγδαλών μετά την ηλικία των 3 ετών, το ποσοστό επιπλοκών αφορούσε ποσοστό 4,6% περιλαμβανομένων, εκ των οποίων το 9,5% εκδηλώθηκαν εντός 24 ωρών.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American Medical Association.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *