Καφές και καρκίνος στο συκώτι

742E7EDF5E70597780309FF6B17E919E.jpg

  Τρεις κούπες καφέ την ημέρα μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο συκώτι μέχρι και 50%, σύμφωνα με τα στοιχεία πρόσφατης έρευνας.

Σύμφωνα με αυτή, ο καφές μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης του πιο κοινού τύπου καρκίνου στο συκώτι (hepatocellular carcinoma) κατά 40%, όμως μια άλλη έρευνα δείχνει ότι το ποσοστό αυτό θα μπορούσε να φτάσει και στο 50%.

«Η έρευνά μας επιβεβαιώνει παλαιότερους ισχυρισμούς ότι ο καφές κάνει καλό στην υγεία, και ιδίως του συκωτιού» είπε ο επικεφαλής της μελέτης, Dr Carlo La Vecchia, στη Daily Mail.

Ο Dr Vecchia, από το τμήμα Επιδημιολογίας του Ινστιτούτο Istituto di Ricerche Farmacologiche ‘Mario Negri’ και από το τμήμα κλινικών επιστημών και υγείας του πανεπιστημίου Universit` degli Studi di Milan στην Ιταλία ανέφερε ακόμη: «Η ευεργετική επίδραση του καφέ στο συκώτι, μπορεί να σχετίζεται με την αποδεδειγμένα προληπτική του δράση κατά της εμφάνισης διαβήτη –γνωστός παράγοντας εμφάνισης καρκίνου στο συκώτι- και τις θετικές επιπτώσεις του σε ό,τι αφορά την κίρρωση του ήπατος και τα ηπατικά ένζυμα.

Οι ερευνητές μελέτησαν τα δεδομένα προηγούμενων ερευνών από το 1996 μέχρι το Σεπτέμβριο του 2012, συνολικά 3.153 περιπτώσεων. Ακόμη τα στοιχεία από 900 πιο πρόσφατα περιστατικά σχετικά με τον τύπο αυτό καρκίνου, που δημοσιεύτηκαν από το 2007 και μετά.

Η έρευνα του Dr La Vecchia δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο linical Gastroenterology and Hepatology.

Ο καρκίνος στο συκώτι είναι η έκτη πιο συχνή μορφή καρκίνου στον κόσμο και η τρίτη πιο κοινή αιτία θανάτου από καρκίνο.

Για την εμφάνιση καρκίνου στο συκώτι ευθύνονται κυρίως οι χρόνιες μολύνσεις από τον ιό της ηπατίτιδας Β και C καθώς επίσης κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα, η παχυσαρκία και ο διαβήτης.

10 Comments

  1. Efi Polizoi says:

    Από τα πιο ωραία θέματα που διάβασα τελευταία- λάτρης του καφέ γαρ….

  2. Στο αρχικό (ΟΛΟΚΛΗΡΟ & ΟΧΙ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΙΚΟ ΟΠΩΣ ΕΔΩ) άρθρο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Daily Mail:
    http://www.dailymail.co.uk/health/article-2474699/Three-cups-coffee-day-halve-risk-liver-cancer.html
    Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι ο Dr La Vecchia του οποίου η παραπάνω έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο "Clinical Gastroenterology and Hepatology" προσθέτει:

    'It remains unclear whether coffee drinking has an additional role in liver cancer prevention."

    Που σημαίνει:
    "ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΑΣΑΦΕΣ ΕΑΝ ΤΟ ΝΑ ΠΙΝΕΙΣ ΚΑΦΕ ΠΑΙΖΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΠΡΟΣΘΕΤΟ ΡΟΛΟ ΣΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΣΥΚΩΤΙΟΥ"

    Και παρακάτω μέσα στην ίδια τη μελέτη αναφέρεται ότι:

    Despite the consistency of results across studies, time periods and populations, it is difficult to establish whether the association between coffee drinking and HCC is causal, or if this relationship may be partially attributable to the fact that patients with liver and digestive diseases often voluntarily reduce their coffee intake.

    Το παραπάνω κομμάτι (το οποίο απουσιάζει σκόπιμα απο το άρθρο για να προκαλέσει εντύπωση…) είναι και το πιο καίριο στη μελέτη καθώς λέει ξεκάθαρα μεταξύ άλλων ότι: ΠΑΡ'ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΙΓΟΥΡΟΙ ΑΝ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΦΕ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΣΥΚΩΤΙΟΥ…

  3. Στο αρχικό (ΟΛΟΚΛΗΡΟ & ΟΧΙ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΙΚΟ ΟΠΩΣ ΕΔΩ) άρθρο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Daily Mail:
    http://www.dailymail.co.uk/health/article-2474699/Three-cups-coffee-day-halve-risk-liver-cancer.html
    Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι ο Dr La Vecchia του οποίου η παραπάνω έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο "Clinical Gastroenterology and Hepatology" προσθέτει:

    'It remains unclear whether coffee drinking has an additional role in liver cancer prevention."

    Που σημαίνει:
    "ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΑΣΑΦΕΣ ΕΑΝ ΤΟ ΝΑ ΠΙΝΕΙΣ ΚΑΦΕ ΠΑΙΖΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΠΡΟΣΘΕΤΟ ΡΟΛΟ ΣΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΣΥΚΩΤΙΟΥ"

    Και παρακάτω μέσα στην ίδια τη μελέτη αναφέρεται ότι:

    Despite the consistency of results across studies, time periods and populations, it is difficult to establish whether the association between coffee drinking and HCC is causal, or if this relationship may be partially attributable to the fact that patients with liver and digestive diseases often voluntarily reduce their coffee intake.

    Το παραπάνω κομμάτι (το οποίο απουσιάζει σκόπιμα απο το άρθρο για να προκαλέσει εντύπωση…) είναι και το πιο καίριο στη μελέτη καθώς λέει ξεκάθαρα μεταξύ άλλων ότι: ΠΑΡ'ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΙΓΟΥΡΟΙ ΑΝ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΦΕ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΣΥΚΩΤΙΟΥ…

  4. Δυστυχώς όσο και να μας αρέσει ο καφές πέρα από τις κλινικά αποδεδειγμένες αντιοξειδωτικές του ιδιότητες και ότι αυτό συνεπάγεται ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΦΑΡΜΑΚΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΟΠΟΙΑΣΔΗΠΟΤΕ ΜΟΡΦΗΣ.

    Φιλικά πάντα θα προτρέψω όλους τους αναγνώστες και κυρίως τους διαχειριστές που είναι υπεύθυνοι για την εγκυρότητα όσων αναπαράγουν, να είστε ΣΚΕΠΤΙΚΟΙ απέναντι σε όλες τις πληροφορίες που λαμβάνετε από το διαδίκτυο (κυρίως όταν αναφέρονται σε θέματα υγείας).

    Όπου βλέπετε βαρύγδουπες δηλώσεις και "άρθρα" όπως το παραπάνω, αφιερώστε 2 λεπτά ψάξιμο στο google, για να δείτε αν κάτι ισχύει ή όχι…. είτε είμαστε αυτοί που αναπαράγουν την είδηση είτε είμαστε απλά περαστικοί….

    Μετά τιμής
    Ν.Μ.

  5. καφεδακι και πασης ελλαδος

  6. . . . και ο καφές φυσικά !!!

  7. ΓΙ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΕΓΩ, ΤΡΕΙΣ ΚΟΥΠΕΣ ΚΑΦΕ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΩ ΓΙΑ……………ΠΛΑΚΙΤΣΑ……..

  8. Vivi Plata says:

    και αμα ειναι και απο χερι διπλο το καλο

  9. Vivi Plata says:

    και αμα ειναι και απο χερι διπλο το καλο

  10. Πολύ ενδιαφέρον, αλλά δεν μας λέει πόσα χρόνια κατανάλωσης καφέ θα φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Δηλαδή αν κάποιος αρχίσει να καταναλώνει καφέ μετά τα 60 του θα έχει ωφέλεια, ή θα έπρεπε να τον καταναλώνει από τα 20;

Leave a Comment

 

— required *

— required *

Wp Plugin by capn3m0