11 βότανα που δρουν κατά της δυσπεψίας

Φούσκωμα, δυσφορία και πόνος στην κοιλιά. Αυτά είναι τα κυριότερα συμπτώματα της δυσπεψίας, η οποία συνιστά μια σοβαρή ενόχληση για τον οργανισμό.

Φούσκωμα, δυσφορία και πόνος στην κοιλιά. Αυτά είναι τα κυριότερα συμπτώματα της δυσπεψίας, η οποία συνιστά μια σοβαρή ενόχληση για τον οργανισμό. Συνήθως οφείλεται στην κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας φαγητού, στη λαιμαργία και το άγχος, τα καυτερά ή λιπαρά φαγητά ή ακόμη και σε παθολογικές καταστάσεις όπως το έλκος, οι γαστρίτιδες, οι πέτρες στη χολή ή ο καρκίνος στο στομάχι.


Σωστή διατροφή, μικρά γεύματα, καλή και αργή μάσηση της τροφής και άσκηση είναι μερικές από τις κινήσεις που συνιστώνται για την αντιμετώπιση της δυσπεψίας

Σε κάθε περίπτωση προκαλείται όταν το στομάχι μας δυσκολεύεται να χωνέψει την τροφή λόγω κακής λειτουργίας του πεπτικού συστήματος.

Κάποιες φορές μπορεί να συνοδεύεται από ρέψιμο, καούρες και παλινδρόμηση της τροφής στον οισοφάγο.

Η δυσπεψία θα πρέπει να αντιμετωπίζεται χωρίς καθυστέρηση γιατί ορισμένες φορές η παρουσία της είναι προάγγελος σοβαρότερων παθήσεων.

Η υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών, τα μικρά γεύματα, η καλή και αργή μάσηση της τροφής, η αποφυγή του καπνίσματος, η διαχείριση του καθημερινού στρες, η άσκηση και η διατήρηση του σωματικού βάρους σε σταθερά επίπεδα είναι μερικές από τις κινήσεις που μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της δυσπεψίας. Παράλληλα, η ένταξη χωνευτικών φυτικών σκευασμάτων στο διαιτολόγιό μας μπορεί να βοηθήσει σημαντικά.

http://medicalnews.gr/wp-content/uploads/2012/04/fetcher_112.jpeg

Η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας φαγητού, η λαιμαργία, το άγχος αλλά και διάφορες παθολογικές καταστάσεις είναι τα κυριότερα συμπτώματα δυσπεψίας, δημιουργώντας φούσκωμα, δυσφορία ή πόνο στην κοιλιά.

Τα περισσότερα από τα βότανα που αναπτύσσουν φαρμακευτική δράση κατά της δυσπεψίας είναι γνωστά και ευρέως χρησιμοποιούμενα. Το ΕΘΝΟΣ παρουσιάζει τα 11 σημαντικότερα από αυτά.

Ανηθος
Ανακουφίζει από τις στομαχικές διαταραχές

Είναι ένα από τα βότανα που χρησιμοποιούνται καθημερινά στην κουζίνα μας, όμως έχει ιδιότητες που πολλοί δεν τις γνωρίζουν.

Μεταξύ άλλων, ο άνηθος είναι χωνευτικός και ανακουφίζει από στομαχικές διαταραχές ιδιαίτερα των μικρών παιδιών. Τη δράση αυτή αναπτύσσει το αφέψημα των σπόρων του, που παρασκευάζεται αν βράσουμε 2 κουταλάκια σπόρων σε 1 λίτρο νερό για περίπου 15 λεπτά, και το ανηθέλαιο. Επίσης ο άνηθος επιδρά κατά της στομαχικής κράμπας.

Στα συστατικά του φυτού περιλαμβάνονται βιταμίνη C, κάλιο, φώσφορο, ασβέστιο και μαγνήσιο. Το ανηθέλαιο περιέχει κατά 40-65% ένα δραστικό συστατικό, την καρβόνη, η οποία χρησιμοποιείται και ως αρωματικό.

Ασπερούλα
«Μαγιάτικο κρασί» με… ναρκωτικές ιδιότητες

Είναι ένα χωνευτικό φυτό που διευκολύνει την πέψη. Είναι ενδεικτικό ότι από τον 16ο αιώνα Αλσατοί και Γερμανοί παρασκεύαζαν ένα αλκοολούχο ποτό με άρωμα ασπερούλας, το οποίο ονομαζόταν «Μαγιάτικο κρασί» και υποβοηθούσε την πέψη. Το βότανο είναι αυτοφυές στη χώρα μας, συναντάται όμως σε ολόκληρη την Ευρώπη και στη Βόρεια Ασία. Το φυτό περιέχει τανίνη και κουμαρίνη, η οποία έχει ναρκωτικές ιδιότητες. Οι βοτανολόγοι συνιστούν προσοχή στη χρήση του καθώς σε μεγάλες ποσότητες και συχνή κατανάλωση η ασπερούλα μπορεί να προκαλέσει διαταραχές μνήμης.

Γλυκάνισος
Για… παραφορτωμένα στομάχια

Αυτό το αρωματικό βότανο που χρησιμοποιείται σε πολλές εφαρμογές και ευρέως στην παραγωγή ούζου είναι ορεκτικό αλλά και χωνευτικό. Το ανισέλαιο, το έλαιο δηλαδή που παράγεται με απόσταξη των σπόρων του γλυκάνισου και χρησιμοποιείται πάντα σε πολύ αραιή διάλυση ανακουφίζει όσους φεύγουν από το γεύμα με παραφορτωμένο στομάχι.

Ο γλυκάνισος περιέχει αρκετό ασβέστιο ενώ, σύμφωνα με τον βοτανολόγο Ιγνάτιο Ζαχαρόπουλο, σπόροι γλυκάνισου που θα μουσκέψουν σε αραιό οινόπνευμα επί αρκετό διάστημα δίνουν ένα λικέρ πολύ αποτελεσματικό στις περιπτώσεις οδυνηρής δυσπεψίας.

Από την αρχαιότητα ο Πλίνιος ανέφερε στα κείμενά του τις ευεργετικές ιδιότητες των σπόρων του γλυκάνισου για το στομάχι.

Κανέλα
Χωνευτικό αφέψημα από τον φλοιό της

Γνωστό μπαχαρικό που προέρχεται από την Κεϋλάνη όμως είναι αρκετά διαδεδομένο στην Ελλάδα, η κανέλα έχει αρκετές θεραπευτικές ιδιότητες. Οι βοτανολόγοι τη χαρακτηρίζουν «ευστόμαχη», καθώς αυξάνει τις εκκρίσεις του στομαχιού και βοηθά στην καλή πέψη.

Η χωνευτική δράση της βρίσκεται στον φλοιό της από τον οποίο παρασκευάζεται αφέψημα. Στον φλοιό περιέχεται ένα αιθέριο έλαιο -στο οποίο οφείλει η κανέλα το έντονο άρωμά της- άμυλο, τανίνη, ανόργανες ουσίες και μαρμυρόλη. Η συλλογή των φλοιών αρχίζει να γίνεται αφού το δέντρο συμπληρώσει την ηλικία των 5 ετών και κατά το χρονικό διάστημα Απρίλιο με Αύγουστο ή Νοέμβριο με Ιανουάριο ενώ στη συνέχεια κόβεται σε λωρίδες και αποξηραίνεται στον ήλιο.

Κρόκος
Καταπραϋντικός αλλά και κατά της γαστραλγίας

Ο κρόκος είναι ένα αυτοφυές φυτό στη χώρα μας το οποίο είναι κυρίως εμμηναγωγό και καταπραϋντικό, όμως παράλληλα έχει χωνευτικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται κατά της γαστραλγίας. Η χορήγησή του χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς σε μεγάλες δόσεις μπορεί να γίνει τοξικός και να προκαλέσει βίαιες αιμορραγίες.

Το φυτό καλλιεργείται συστηματικά στην περιοχή της Κοζάνης για τις αρωματικές, χρωστικές και φαρμακευτικές ιδιότητες που έχουν τα στίγματα του άνθους του και εξάγεται σε σχεδόν ολόκληρο τον κόσμο με την εμπορική ονομασία σαφράν ή ζαφορά. Ο κρόκος χρησιμοποιείται, επίσης, ευρέως στη μαγειρική.

Κύμινο
Λίγα γραμμάρια διαλύουν τα αέρια του στομαχιού

Είναι χωνευτικό αλλά και παράλληλα ορεκτικό, τονωτικό του πεπτικού συστήματος και του συκωτιού. Οι βοτανολόγοι υποστηρίζουν πως εάν καταναλώσουμε 1 έως 2 γραμμάρια αιθέριο έλαιο κύμινου διαλυμένο σε λίγο νερό θα ανακουφιστούμε από τα αέρια του στομαχιού, ενώ όταν μασάμε σπόρους του φυτού επιτυγχάνεται το ίδιο αποτέλεσμα και καλή πέψη.

Παρόμοιες ιδιότητες με το κύμινο έχει και το κόλιαντρο. Στα συστατικά του περιλαμβάνονται κουμινικό αλκοόλ, αλδεΰδες, τερπένια κ.ά.

Οι φαρμακευτικές ιδιότητες του κύμινου είναι γνωστές από την αρχαιότητα και μεταξύ άλλων αναφέρεται σε κείμενα της Παλαιάς και Καινής Διαθήκης.

Λουίζα
Αρωματικό που βοηθά στη χώνευση και τη νεύρωση

Η λουίζα είναι ένα έντονα αρωματικό φυτό, τα φύλλα της οποίας με το τρίψιμο αναδίδουν οσμή λεμονιού. Στη βοτανοθεραπεία χρησιμοποιείται ως ενισχυτικό του στομάχου, αφού έγχυμα με ζάχαρη ή μέλι πίνεται εύκολα και βοηθά στη χώνεψη και κατά της νεύρωσης του στομάχου.

Παράλληλα, τονώνει τη λειτουργία του στομαχιού, ανακουφίζει από τον μετεωρισμό (φούσκωμα από αέρια του στομαχιού) και έχει καταπραϋντικές ιδιότητες.

Το αιθέριο έλαιό της περιέχει κυρίως κιτρικό οξύ, ενώ στη Νότια Αμερική χρησιμοποιείτο εδώ και αιώνιες ως αρωματικό σε καλλυντικά, σαπούνια και σε νερό για πλύσιμο των χεριών μετά το φαγητό.

Ρίγανη
Καταπολεμά την ατονία και τον τυμπανισμό

Τη χρησιμοποιούμε ευρέως γιατί προσθέτει νοστιμιά στο ψητό κρέας και τις σαλάτες, όμως παράλληλα συνιστά ένα άριστο φάρμακο για το στομάχι. Η ρίγανη έχει ορεκτικές αλλά και χωνευτικές ιδιότητες, ανακουφίζει από τον μετεωρισμό και τον τυμπανισμό και καταπολεμά την ατονία του στομαχιού.

Συνήθως για φαρμακευτικούς σκοπούς καταναλώνεται το τσάι της ρίγανης που φτιάχνεται με δύο κουταλιές του γλυκού σε μισό κιλό νερό. Η ρίγανη φυτρώνει σε χέρσες περιοχές της Μεσογείου και της Ασίας και καλλιεργείται σε πολλές χώρες.

Είναι γνωστή από την αρχαιότητα και χρησιμοποιείτο από τους αρχαίους Ελληνες, τους Αιγύπτιους και τους γιατρούς του Μεσαίωνα.

Ροδιά
Αποτοξινωτικός και ωφέλιμος ο χυμός της

Ο χυμός των ροδιού είναι χωνευτικός, αποτοξινωτικός και ωφέλιμος στη νεύρωση του στομάχου. Από τον χυμό του παρασκευάζεται άλλωστε και η γρεναδίνη, η οποία χρησιμοποιείται κατά στομαχικών και εντερικών παθήσεων.

Το ρόδι περιέχει βιταμίνες Α, Β1, Β2, C, Ε και G, ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο, νάτριο, σίδηρο και άλλα μεταλλικά στοιχεία. Ο φλοιός του περιέχει αλκαλοειδή, αιθέριο έλαιο και τανίνες ενώ στον χυμό του περιλαμβάνονται σάκχαρα και οξέα. Με καταγωγή από τα Ιμαλάια, η ροδιά ήταν γνωστή από την προϊστορική εποχή στους Ελληνες οι οποίοι αργότερα τη θεωρούσαν σύμβολο της ζωής. Ο Ομηρος ανέφερε ότι ροδιές καλλιεργούνταν στην αυλή του βασιλιά των Φαιάκων Αλκίνοου.

Συκιά
Θρεπτικό φρούτο με ιαματικές ιδιότητες

Φυτρώνει σε όλες τις περιοχές της γης που έχουν ήπιο κλίμα, ενώ στην αρχαιότητα ήταν περίφημα τα σύκα της Αττικής.

Το σύκο είναι ένα πολύ θρεπτικό φρούτο που έχει πλήθος ιαματικών ιδιοτήτων. Ο γαλακτούχος χυμός του, σύμφωνα με τους βοτανολόγους, έχει πολύ μεγάλη χωνευτική ικανότητα. Η συκιά περιέχει σάκχαρα, λίπη, αζωτούχες ουσίες, βιταμίνες Α, B, C, κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, σίδηρο.

Φασκομηλιά
Η θερμότητά του τονώνει το πεπτικό σύστημα

Το φασκόμηλο αναπτύσσει θερμότητα στο στομάχι και διευκολύνει τη χώνεψη. Είναι τονωτικό του πεπτικού συστήματος και έχει πλούσια φαρμακευτική δράση που βοηθά τον οργανισμό ποικιλοτρόπως.

Το φυτό έχει υπόπικρη γεύση και περιέχει ένα αιθέριο έλαιο παρόμοιο με της αψιθιάς. Είναι ένα κοινό βότανο στην Ελλάδα και για τον λόγο αυτό αποκαλείται και ελληνικό τσάι ενώ χρησιμοποιείτο σχεδόν σε όλο τον κόσμο από τους αρχαίους χρόνους.

http://medicalnews.gr/wp-content/uploads/2012/04/fetcher_23.jpeghttp://medicalnews.gr/wp-content/uploads/2012/04/fetcher_33.jpeg

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *