Χάστε τα παραπανίσια κιλά οικονομικά!

Οι διακοπές του καλοκαιριού αποτελούν πλέον μακρινή ανάμνηση, ενώ τα παραπανίσια κιλά που έχουν αφή … σει πάνω μας, εξελίσσονται καθημερινά σε έναν μικρό εφιάλτη.

Η περσινή γκαρνταρόμπα φαντάζει απλησίαστη και νέες οικονομικές ανάγκες γεννιούνται! Εν μέσω κρίσης, όμως, πόσο εφικτές είναι αυτές οι ανάγκες για το πορτοφόλι μας; Τα μέτρα λιτότητας μας αναγκάζουν να κόψουμε περιττά έξοδα και υπερβολές.

Πώς λοιπόν μπορείτε να φάτε σωστά και οικονομικά;

Μεσογειακή Διατροφή: η οικονομική
Αν σκεφτείτε πως οι Κρητικοί αποτέλεσαν το πρότυπο για να διαμορφωθεί το μοτίβο της Μεσογειακής διατροφής, καταλαβαίνετε πως στον ελλαδικό χώρο υπάρχουν σε αφθονία όλα τα τρόφιμα που, σύμφωνα με αυτό, συστήνεται να καταναλώνουμε.

Τεράστιος όγκος ερευνητικών δεδομένων αναδεικνύουν την αξία της Μεσογειακού τύπου δίαιτας, καθώς έχει συνδεθεί με τη μακροζωία, τη μικρότερη συχνότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων και την προστασία ενάντια σε ορισμένες μορφές καρκίνου. Μια δίαιτα πλούσια σε βασικότατα θρεπτικά συστατικά όπως είναι το β-καροτένιο, η βιταμίνη C και οι πολυφαινόλες, αλλά και ιδιαίτερα οικονομική!

Η βάση της Μεσογειακής πυραμίδας, δηλαδή σε ελεύθερη μετάφραση οι τροφές που πρέπει να καταναλώνονται σε μεγαλύτερη συχνότητα και ποσότητα, αποτελείται από τα δημητριακά και τα προϊόντα τους (ψωμί- ζυμαρικά- ρύζι, κατά προτίμηση ολικής αλέσεως), από τα φρούτα, τα λαχανικά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Κατά κοινή ομολογία τα παραπάνω τρόφιμα διατηρούν χαμηλές τιμές, ενώ ταυτόχρονα σας παρέχουν φυτικές ίνες, βιταμίνες A, C, D, Β, ανόργανα στοιχεία όπως το ασβέστιο και το κάλιο αλλά και αντιοξειδωτικές ουσίες, συστατικά που δεν βοηθούν μόνο στην πρόληψη ασθενειών αλλά και στη φροντίδα χρόνιων παθήσεων όπως η υπέρταση και τα καρδιαγγειακά. Μια βόλτα από τη λαϊκή ή στο χωριό για ανεφοδιασμό από πρώτες ύλες όπως λαχανικά και φρούτα γίνεται επιτακτική.

Όσον αφορά στο ακριβό κόκκινο κρέας, οι συστάσεις μιλούν για κατανάλωση 1-2 φορές το μήνα. Επιλέξτε λοιπόν άπαχο κόκκινο κρέας πιο σπάνια και εντάξτε την κατανάλωση πουλερικών, ψαριών και οσπρίων 2 φορές την εβδομάδα. Αν δεν μπορείτε να διαθέσετε για σολομό, επιλέξτε σαρδέλες που είναι και αυτές πλούσιες σε ω-3 λιπαρά, ενώ οι τσιπούρες ιχθυοτροφείου και ο γαύρος είναι επίσης οικονομικά ψάρια.

Τέλος, όσον αφορά στα όσπρια, συνδυάστε τα με δημητριακά (π.χ. φακές με ρύζι, ρεβίθια με πατάτα ή κριθαράκι, φασόλια με σιτάρι). Θα εφοδιαστείτε με πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, αντίστοιχη του κρέατος. Όπως παρατηρείτε από μόνο του το Μεσογειακό Πρότυπο διατροφής μας οδηγεί σε οικονομικότερες λύσεις.

Πριν τα ψώνια..φάτε!
Αν βρεθείτε πεινασμένοι στον «παράδεισο» του καταναλωτή, το super market μάλλον θα φύγετε με παραφουσκωμένα καρότσια. Οι περιττές αγορές δεν θα ωφελήσουν ούτε το σώμα σας αλλά ούτε και την τσέπη σας. Πριν το super market λοιπόν: φάτε ένα υγιεινό σνακ και δημιουργήστε μία λίστα με τα τρόφιμα που χρειάζεστε ώστε να ψωνίσετε στοχευμένα και χωρίς σπατάλες. Εναλλακτικά, φροντίστε να έχετε ένα δροσερό ρόφημα μαζί σας στο δρόμο για τα ψώνια.

Έρευνες δείχνουν πως πολλές φορές έχουμε την τάση να μπερδεύουμε τη δίψα με την πείνα και να παρατρώμε. Στο super market: Επιλέξτε τρόφιμα που βρίσκονται σε μικρές μερίδες και μην παρασύρεστε από τις οικονομικές προσφορές. Οι άνθρωποι τείνουν να καταναλώσουν μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού όταν έρχονται αντιμέτωποι με τις μεγάλες συσκευασίες. Για το λόγο αυτό πριν αγοράσετε το σακουλάκι γίγας για να «αρπάξετε» το δώρο, σκεφτείτε πως κατά πάσα πιθανότητα το μόνο που θα κερδίσετε είναι κιλά.

Παπούτσι από τον τόπο σου..
Προτιμήστε εγχώρια φρούτα και λαχανικά καθώς είναι πιο οικονομικά αλλά και έχουν μεγαλύτερη θρεπτική αξία σε σχέση με αντίστοιχα εισαγωγής ή θερμοκηπίου. Φροντίστε επίσης να είναι τρόφιμα εποχής, αφού θα είναι και απαλλαγμένα από συντηρητικά και θα συμβάλλουν στην αποταμίευση.

Μερίδα.. για δύο
Οι μερίδες που σερβίρουν τα εστιατόρια είναι πολύ μεγαλύτερες, σχεδόν διπλάσιες, από την ποσότητα που πραγματικά χρειάζεστε. Προτιμήστε να μοιραστείτε μία σαλάτα και ένα κυρίως πιάτο με κάποιο φίλο ή το σύντροφό σας. Εναλλακτικά καταναλώστε το μισό σας φαγητό εκεί και ζητήστε να πάρετε το υπόλοιπο στο σπίτι για την επόμενη μέρα. Έτσι γλιτώνετε σε χρήμα αλλά και σε θερμίδες.

Επιστροφή στη σπιτική κουζίνα
Τίποτα δεν συγκρίνεται με το σπιτικό φαγητό. Αφιερώστε λίγο χρόνο, βρείτε συνταγές και πειραματιστείτε. Εκτός από την οικονομία καταφέρνετε να έχετε και τον απόλυτο έλεγχο των τροφίμων που θα καταναλώσετε.

Η πορεία της οικονομικής κρίσης προδιαγράφεται μακρά, αλλά μέχρι να κάνει κι αυτή τον κύκλο της να θυμάστε πως το καλύτερο φαγητό δεν είναι το πιο ακριβό, αλλά το πιο ποιοτικό!

Πηγή: nutrimed.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *