Χάπι κατά του αλκοόλ

Ελπίδες στους αλκοολικούς, έστω να μειώσουν το πάθος τους, δίνει χάπι που βοηθά να πίνουν λιγότερο. Το φάρμακο, που … μπορεί να χρησιμοποιηθεί όταν έρχονται αντιμέτωποι με ένα ποτήρι-πειρασμό, δρα αναστέλλοντας τη λειτουργία του τμήματος του εγκεφάλου το οποίο ελέγχει την απόλαυση που προσφέρει το αλκοόλ.

Τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών του σκευάσματος ήταν πολύ ενθαρρυντικά, αφού οι εθισμένοι με τη λήψη του Nalmefene σε συνδυασμό με παρακολούθηση συμβουλευτικών συνεδριών, κατάφεραν να μειώσουν την κατανάλωση αλκοόλ σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50%, ενώ βοηθήθηκαν να περικόψουν τον αριθμό των ημερών που μεθούσαν. Σύμφωνα με τον μελετητή δρα Ντέιβιντ Κόλιερ, τα άτομα που πήραν μέρος εθελοντικά στις δοκιμές του φαρμάκου αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα εξάρτησης στο αλκοόλ.

Τα περισσότερα δεν είχαν ποτέ ζητήσει βοήθεια και άλλα είχαν προσπαθήσει σταματώντας τελείως την κατανάλωση αλκοόλ. «Από τις δοκιμές διαπιστώσαμε ότι η μείωση κατανάλωσης αλκοόλ σε ασφαλέστερα επίπεδα μπορεί να είναι ρεαλιστικός στόχος. Αυτό σημαίνει ότι η θεραπεία σε εθισμένους στο αλκοόλ μπορεί να έχει σημαντικά βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα οφέλη για την υγεία τους» σημείωσε ο καθηγητής. Το Nalmefene, που αναμένει έγκριση προκειμένου να κυκλοφορήσει στην αγορά, θεωρείται «επίτευγμα», επειδή είναι το πρώτο χάπι που αποσκοπεί στη μείωση της ποσότητας του αλκοόλ που καταναλώνεται.

Επίσης, δεν έχει παρενέργειες, όπως εμετός, διαταραχές του ύπνου, ζαλάδα και ρίγη, όπως έχουν άλλα φάρμακα που προορίζονται για την αντιμετώπιση του αλκοολισμού. Στο Συνέδριο των μελών της Ευρωπαϊκής Ψυχιατρικής Ενωσης, στην Πράγα, οι δημιουργοί του χαπιού ανακοίνωσαν ότι σε εξάμηνη δοκιμή, 604 ασθενείς σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες μείωσαν την κατανάλωση αλκοόλ από ένα μπουκάλι κρασί σε ένα μεγάλο ποτήρι.

Επίσης, κατά τις κλινικές δοκιμές διαπιστώθηκε ότι οι αλκοολικοί συμμετέχοντες μείωσαν τον αριθμό των ημερών του μήνα κατά τις οποίες μεθούσαν από δεκαεννιά σε μόλις επτά.

Πηγή: ygeianews.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *