Τραβήξτε καζανάκι με κλειστό καπάκι!

«Νέφος» βακτηριδίων, που εγκαθίστανται στις παρακείμενες επιφάνειες, σηκώνεται όταν τραβήξουμε το καζανάκι στη λεκάνη, ενώ το καπάκι είναι ακόμα … ανοιχτό.

Αυτό είναι το συμπέρασμα της έρευνας που διεξήχθη στη Βρετανία και μάλιστα σε λεκάνες νοσοκομείου όπου -τι ειρωνεία!- τα καπάκια αφαιρούνται σκόπιμα ώστε να αποφεύγεται η επιμόλυνση από τα βρώμικα χέρια.

Οι επιστήμονες τοποθέτησαν κόπρανα μολυσμένα με ένα επικίνδυνο ενδονοσοκομειακό βακτήριο, το κλωστρίδιο difficile, που αποτελεί αιτία πολύ σοβαρής διάρροιας.

Τράβηξαν το καζανάκι με ανοιχτό το καπάκι και διαπίστωσαν ότι το βακτήριο εκτοξευόταν 25 εκατοστά πάνω από το κάθισμα των λεκανών και στη συνεχεία έπεφτε στις γύρω επιφάνειες.

Μιάμιση ώρα αργότερα το το βακτήριο εξακολουθούσε ν υπάρχει στη λεκάνη, το πάτωμα και το νιπτήρα. Όταν οι επιστήμονες επανέλαβαν το πείραμα με κλειστά τα καπάκια, δεν εντοπίστηκε ίχνος του βακτηρίου στις γύρω περιοχές, με εξαίρεση τα ίδια τα καπάκια.

Είναι σαφές από αυτά τα πειράματα ότι το καπάκι της λεκάνης υπάρχει για κάποιο λόγο», τόνισε ο επικεφαλής της έρευνα δρ Μαρκ Ουϊλκοξ.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *