Το φαγητό είναι το βασικό μας ένστικτο

Μία νέα εκδοχή για την αποτυχία της δίαιτας δίνουν επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Μελβούρνης που αποτελεί ανάσα για … όσους μοχθούν να απαλλαγούν από τα περιττά κιλά και δεν τα καταφέρνουν.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν πως τα αυστηρά διαιτολόγια μπορούν να ανοίξουν την όρεξη και να επιβραδύνουν τον μεταβολισμό, αυξάνοντας τις πιθανότητες ανάκτησης των κιλών που χάνονται.Με λίγα λόγια ο οργανισμός είναι προγραμματισμένος να θέλει να τρώει.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν τη μελέτη τους αναζητώντας μια αιτία για την αποτυχία των προγραμμάτων αδυνατίσματος, που φτάνει το ιλιγγιώδες ποσοστό του 95%. Επί έναν χρόνο αξιολογούσαν 34 υπέρβαρους εθελοντές, οι οποίοι κατ’ αρχήν ακολούθησαν ένα πρόγραμμα εντατικής δίαιτας επί 10 εβδομάδες, χάνοντας το 10% του αρχικού σωματικού βάρους τους.

Παρά τη συμβουλευτική και τις γραπτές συστάσεις για το τι έπρεπε να κάνουν για να μην ξαναπαχύνουν, τον επόμενο χρόνο πήραν κατά μέσον όρο 6 κιλά ο καθένας, γράφουν οι ερευνητές στην «Ιατρική Επιθεώρηση της Νέας Αγγλίας» (NEJM).

Ωστόσο, το κύριο εύρημα της μελέτης, προήλθε από τις ορμονικές εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκαν οι εθελοντές πριν αρχίσουν τη δίαιτα και μετά την ολοκλήρωσή της. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως οι έξι από αυτές τις ορμόνες αυξήθηκαν μετά τη δίαιτα στους εθελοντές και δεν μειώθηκαν, με συνέπεια να πεινάνε περισσότερο.

Και οι ίδιοι οι εθελοντές, εξάλλου, δήλωσαν στους ερευνητές κατά την συνάντηση του ενός έτους, πως από τότε που έκαναν την δίαιτα αισθάνονταν εντονότερη πείνα.

«Το φαγητό αποδεικνύεται πως είναι το πιο βασικό μας ένστικτο και συνεπώς όποιος χάνει βάρος και μετά το ξαναπαίρνει δεν πρέπει να είναι σκληρός με τον εαυτό του», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Τζόζεφ Προϊέτο, καθηγητής στο Τμήμα Ιατρικής του πανεπιστημίου και συντονιστής του ερευνητικού τομέα Διαβήτη, Παχυσαρκίας & Ενδοκρινολογίας.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *