Το παιχνίδι εκτός σπιτιού προστατεύει τα μάτια

Κάθε ώρα την εβδομάδα που περνούν τα παιδιά παίζοντας έξω από το σπίτι τους, είναι ωφέλιμη και ελαττώνει τις … πιθανότητές τους να αναπτύξουν μυωπία κατά 2%, αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.

Επανεξετάζοντας οκτώ προγενέστερες μελέτες, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως τα παιδιά με μυωπία περνούν κατά μέσον όρο 3,7 ώρες λιγότερες την εβδομάδα σε υπαίθριους χώρους σε σύγκριση με τα παιδιά που έχουν φυσιολογική όραση ή υπερμετρωπία.

Η μυωπία είναι συνήθως κληρονομική αλλά έχει σχετιστεί με διάφορους παράγοντες, όπως το επίπεδο της φυσικής δραστηριότητας αλλά και επί πόση ώρα εστιάζει το μάτι σε παρακείμενα αντικείμενα (όπως λ.χ. συμβαίνει κατά το διάβασμα).

Ως φαίνεται, όμως, η επαρκής παραμονή σε υπαίθριους χώρους μπορεί να διαφυλάξει την όραση – με την προστατευτική δράση να είναι ανεξάρτητη από το πόσο πολύ διαβάζουν τα παιδιά ή παίζουν με τους υπολογιστές τους, αλλά και με το πόσο δραστήρια είναι.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι υπαίθριες δραστηριότητες ωφελούν την όραση επειδή χαλαρώνουν τα μάτια, τους επιτρέπουν να μην εστιάζονται σε ένα σημείο αλλά να βλέπουν μακριά και τα εκθέτουν στα μήκη κύματος του ηλιακού φωτός που τα ωφελούν. 

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *