Το κόκκινο κρέας «φίλος» του καρκίνου του εντέρου

Μια από τις μεγαλύτερες και εγκυρότερες διεθνείς έρευνες που έχουν γίνει μέχρι τώρα από ειδικούς στον τομέα του καρκίνου, … συμβουλεύει τους ανθρώπους να μειώσουν την κατανάλωση κόκκινου κρέατος (μοσχαρίσιου, χοιρινού, αρνίσιου) και, αν είναι δυνατό, να αποφεύγουν τα επεξεργασμένα κρέατα, όπως το ζαμπόν, προκειμένου να περιορίσουν τον κίνδυνο για καρκίνο, ιδίως του εντέρου.

Οι ερευνητές επιβεβαίωσαν ότι το κόκκινο και ιδίως το κατεργασμένο κρέας αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του εντέρου. Η έκθεση αναφέρει ότι υπάρχουν πλέον «πειστικά στοιχεία» πως και οι δύο αυτοί τύποι κρέατος αυξάνουν τον σχετικό κίνδυνο, γι’ αυτό συστήνεται η μείωση ή και η αποφυγή κατανάλωσης αυτών των προϊόντων.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι άνθρωποι θα έπρεπε να περιορίσουν την κατανάλωση κόκκινου κρέατος το πολύ σε 500 γραμμάρια (βάρος μετά το ψήσιμο) την εβδομάδα και να αποφεύγουν τελείως το κατεργασμένο κρέας. Έτσι χιλιάδες περιστατικά καρκίνου του εντέρου θα αποφεύγονταν κάθε χρόνο, αν οι άνθρωποι έτρωγαν λιγότερο κόκκινο κρέας, έπιναν λιγότερο αλκοόλ, κατανάλωναν περισσότερες φυτικές ίνες, έριχναν μερικά κιλά και ασκούνταν σωματικά πιο πολύ.

Προστατευτική δράση κατά του καρκίνου του εντέρου παρέχει η κατανάλωση τροφών με φυτικές ίνες, όπως τα πλήρη δημητριακά, όσπρια, φρούτα και λαχανικά. Το γάλα, το σκόρδο και τα διατροφικά συμπληρώματα που περιέχουν ασβέστιο, «πιθανώς» μειώνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του εντέρου, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Εκπρόσωποι όμως των κτηνοτρόφων και των παραγωγών κρέατος στη Βρετανία επέκριναν τη νέα μελέτη ότι υπερβάλλει για τον κίνδυνο του κρέατος και υποστήριξαν ότι, ούτως ή άλλως, η μέση ατομική κατανάλωση είναι κοντά στη συνιστώσα ποσότητα των 500 γραμμαρίων εβδομαδιαίως.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *