Το βιολογικό ρολόι επηρεάζει το ανοσοποιητικό

Αμερικανοί ερευνητές … από το Πανεπιστήμιο του Yale συμπέραναν ότι η ώρα της ημέρας μπορεί να επηρεάζει τον κίνδυνο μόλυνσης από παθογόνους μικροοργανισμούς.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές μελέτησαν την πρωτεΐνη TLR9, η οποία εμπλέκεται στον εντοπισμό των λοιμώξεων στον οργανισμό. Σημειώνεται ότι η ανίχνευση μιας λοίμωξης αποτελεί το πρώτο στάδιο εμπλοκής και ενεργοποίησης του ανοσοποιητικού συστήματος.

Οι ερευνητές, κάνοντας πειράματα σε ποντίκια διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα της TLR9 σε συνδυασμό με τη δράση της άλλαζαν τη στιγμή που η TLR9 ήταν σε ανώτερα επίπεδα.

Ο καθηγητής Erol Fikrig σημείωσε ότι εντοπίστηκε μια άμεση μοριακή σύνδεση μεταξύ των κιρκαδιανών ρυθμών και του ανοσοποιητικού συστήματος». Κιρκαδιανοί ρυθμοί είναι οι κύκλοι ύπνου – αφύπνισης. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Immunity».

Τέλος, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι διαταραχές του συγκεκριμένου ρυθμού μας κάνουν πιο ευάλωτους σε παθογόνους μικροοργανισμούς. Μια τέτοια διαταραχή θα μπορούσε να είναι το jet-lag.

Σύμφωνα με αυτά τα αποτελέσματα δεν αποκλείεται τα μελλοντικά φάρμακα να χορηγούνται ανάλογα με την ώρα της ημέρας για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *