Τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης για νεφροπαθείς

Η τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης εγκαινιάστηκε τον Ιούνιο και οι ασθενείς και οι οικείοι τους θα μπορούν να έρθουν σε επικοινωνία με την ψυχολόγο του ΠΣΝ και να θέτουν τούς προβληματισμούς τους. Στο πρώτο στάδιο λειτουργίας της, θα είναι ανοικτή προς τους ασθενείς δύο φορές την εβδομάδα (Δευτέρα, 18:00 – 19:00 και Τρίτη, 12:00 -13:00).«Δεν πονάει μόνο το σώμα, αλλά και η ψυχή, η οποία χρειάζεται φροντίδα. Θέλει δύναμη και θάρρος να παραδεχτούμε ότι δεν αισθανόμαστε καλά, ότι αντιμετωπίζουμε δυσκολίες στην καθημερινότητά μας και ότι ο πόνος επηρεάζει αρνητικά την ψυχολογία μας», σημειώνει η Τζένη Μπακαλούμα, ψυχολόγος του ΠΣΝ, η οποία θα αναλάβει τη γραμμή υποστήριξης.

Η δημιουργία της γραμμής ψυχολογικής υποστήριξης στοχεύει στη συνεχή συμπαράσταση των ασθενών, δίνοντας πολύτιμες και πρακτικές συμβουλές, για τη ζωή τους. «Σκοπός μας είναι να στηρίξουμε την ενέργεια αυτή, ενισχύοντας τη λειτουργία της στο μέλλον», επισημαίνει ο Ξενοφών Λύρος, αντιπρόεδρος του ΠΣΝ.

Στη χώρα μας 100.000 και πλέον άτομα πάσχουν από Χρόνια Νεφρική Νόσο και μεγάλος αριθμός του πληθυσμού ανήκει στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Επίσης, 10.000 άτομα πάσχουν από Χρόνια Νεφρική Ανεπάρκεια τελικού σταδίου και υποβάλλονται σε περιοδική αιμοκάθαρση. Η έγκαιρη διάγνωση της νεφρικής νόσου, επισημαίνουν οι ειδικοί, είναι σημαντική.

Οι καρδιακές παθήσεις, η εμμένουσα πρωτεϊνουρία (πρωτεΐνη στα ούρα) αποτελούν σημαντικό παράγοντα ανησυχίας για τους ασθενείς με Χρόνια Νεφρική Νόσο. Επιπρόσθετα, άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, αρτηριακή υπέρταση ή έχουν οικογενειακό ιστορικό Χρόνιας Νεφρικής Νόσου, ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για να εμφανίσουν Χρόνια Νεφρική Νόσο, ενώ ποσοστό 38% περίπου των ασθενών, που θεραπεύονται για νεφρική νόσο, πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *