Τα φάρμακα σύμμαχος της στυτικής δυσλειτουργίας

Οι άνδρες που παίρνουν πολλά φάρμακα κινδυνεύουν να εμφανίσουν σεξουαλικά προβλήματα, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, που … διαπίστωσε ότι όσο αυξάνεται η λήψη των φαρμάκων, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος στυτικής δυσλειτουργίας.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την ουρολόγο Νταϊάνα Λοντόνιο του Ιατρικού Κέντρου Κάϊζερ Περμανέντε του Λος ‘Αντζελες, συμπέραναν ότι όσοι παίρνουν μέσα στη μέρα πάνω από δέκα φάρμακα, είναι 1,6 φορές πιο πιθανό να έχουν προβλήματα στύσης σε σχέση με όσους παίρνουν καθημερινά λιγότερα από δύο φάρμακα. Η διαπίστωση αυτή ισχύει ακόμα και αν απομονωθούν άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στη στυτική δυσλειτουργία, όπως η προχωρημένη ηλικία, η παχυσαρκία, ο διαβήτης, το κάπνισμα κ.α.

Οι ερευνητές συστήνουν στους γιατρούς, όταν αντιμετωπίζουν ασθενείς με τέτοιου είδους σεξουαλικά προβλήματα, να εξετάζουν τον αριθμό των φαρμάκων που παίρνουν συνολικά και να προσπαθούν να τον μειώσουν, αν είναι ιατρικά δυνατό. Σε αρκετές περιπτώσεις, όπως επισημαίνουν, μερικές τυπικές αλλαγές στο στιλ ζωής, όπως η αλλαγή διατροφής και η συχνότερη σωματική άσκηση, μπορούν να αντικαταστήσουν τα φάρμακα και έτσι να μειώσουν τον κίνδυνο στυτικών προβλημάτων.

Οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι για ποιο λόγο και μέσω ποιού βιολογικού μηχανισμού συμβαίνει αυτό, αλλά θεωρούν πιθανό ότι παίζουν ρόλο οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ των διαφορετικών φαρμάκων.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *