Τα πλυντήρια-στεγνωτήρια απελευθερώνουν καρκινογόνες ουσίες

Ιδιαίτερα προσεκτικές πρέπει να φανούν όσες νοικοκυρές διαθέτουν πλυντήριο – στεγνωτήριο, αφού, όπως δείχνει νέα αμερικανική έρευνα, τα αρωματικά … προϊόντα πλυντηρίου μπορεί σε συνδυασμό με τον θερμό αέρα της οικιακής συσκευής να απελευθερώσουν καρκινογόνες χημικές ουσίες.

Προτιμότερο, σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς, είναι το άπλωμα των ρούχων να γίνεται στο μπαλκόνι ή σε κάποιον εξωτερικό χώρο από τη χρήση στεγνωτηρίου, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, που δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση «Air Quality, Atmosphere and Health» έχουν προκαλέσει έντονες ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια των αρωματικών καταναλωτικών προϊόντων.

Συγκεκριμένα, οι ειδικοί εντόπισαν έναν επικίνδυνο συνδυασμό χημικών ουσιών, που εκπέμπεται μέσω των αεραγωγών κατά τη διάρκεια λειτουργίας του στεγνωτηρίου. Αναλύοντας τις αναθυμιάσεις που εκπέμπουν τα στεγνωτήρια όταν υπάρχει ταυτόχρονη χρήση υγρού απορρυπαντικού και αρωματικών φύλλων στεγνωτηρίου, διαπίστωσαν ότι απελευθερώνονται μέσω των αεραγωγών περισσότερες από 25 πτητικές οργανικές ενώσεις, ανάμεσα στις οποίες βρίσκονται και 7 επικίνδυνοι ατμοσφαιρικοί ρύποι.

Η έρευνα διεξήχθη στις ΗΠΑ, όμως οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και τα νοικοκυριά της Βρετανίας, με τα επικίνδυνα χημικά να προκαλούν πονοκεφάλους, κρίσεις άσθματος, ακόμα και επιληπτικές κρίσεις.

Την έρευνα πραγματοποίησε η καθηγήτρια Άννα Στάινμαν, ειδική στις επιπτώσεις της ρύπανσης στο πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σιατλ. Συγκεκριμένα, δύο από αυτές τις χημικές ουσίες έχουν χαρακτηρισθεί από την Αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος ως καρκινογόνες.

Όπως δήλωσε η καθηγήτρια Στάινμαν, η έρευνα έδειξε ότι ενώ οι ανησυχίες της κοινής γνώμης επικεντρώνονται στη ρύπανση που προκαλούν τα αυτοκίνητα και η βιομηχανία, δε θα πρέπει να ξεχνάμε τους κινδύνους στο σπίτι.

Τέλος, η έρευνα προειδοποιεί ότι το πρόβλημα δεν περιορίζεται στα αμερικανικά σπίτια, αφού το απορρυπαντικό που χρησιμοποιήθηκε στην έρευνα κυκλοφορεί ευρέως και στη Βρετανία.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *