Τα οφέλη ενός προγράμματος πιλάτες

Το πιλάτες είναι ένα είδος άσκησης το οποίο για πολλούς θεωρείται γυναικείο. Έχει επικρατήσει η άποψη ότι είναι μια … ήπιας μορφής άσκηση η οποία απευθύνεται περισσότερο σε γυναίκες.

Αυτό ίσως οφείλεται στο ότι μερικές ασκήσεις στο πιλάτες έχουν σχέση με κάποιες από τις θέσεις του μπαλέτου ή ότι ο ρυθμός του μαθήματος ειδικά στο παραδοσιακό πιλάτες είναι πολύ αργός και αυτό είναι κάτι που ξενίζει τους άντρες από το χώρο του fitness. Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν συνηθίσει να βλέπουν ως πρόκληση μόνο τις μεγάλες αντιστάσεις και ως αποτέλεσμα μόνο τους ογκώδεις μύες. Αυτή η αντιλήψη δεν θεωρείται λάθος αφού ο καθένας έχει το δικαίωμα να βάζει τον δικό του στόχο στην προπόνηση.

Ας δούμε όμως καλύτερα τα οφέλη ενός προγράμματος πιλάτες σε συνδυασμό με τις τροποποιήσεις που μπορούν να γίνουν έτσι ώστε το πρόγραμμα να γίνει πιο οικείο για έναν άντρα και να έρθει πιο κοντά στο χώρο του fitness.

Τα οφέλη ενός προγράμματος πιλάτες

•Δίνει βάση στην προπόνηση των σταθεροποιητών μυών, δηλαδή δυναμώνει τους μύες που βρίσκονται εν τω βάθει και είναι αυτοί ευθύνονται για την προστασία της σπονδυλικής στήλης.

•Δουλεύει μεμονωμένα και συγκεκριμμένα στους μύες οι οποίοι έχουν πραγματικά ανάγκη για ενδυνάμωση και συγχρόνως βοηθά στη βελτίωση της ευλυγισίας στους μύες που τείνουν για βράχυνση (πολύ συχνό φαινόμενο στους άντρες αθλούμενους

•Προσφέρει στον αθλούμενο την ικανοποίηση ότι ελέγχει το σώμα του εκτελώντας συνειδητά την κάθε κίνηση

•Είναι ένας έξυπνος τρόπος για να μάθει κανείς να ρυθμίζει την αναπνοή του αφού η σωστή αναπνοή βοηθά στην καλύτερη απόδοση σε κάθε άσκηση. Αυτό αυτόματα θα αρχίσει να ενσωματώνεται και στην προπόνηση του fitness.

•Είναι ένα είδος γυμναστικής που υποβοηθά σε όλες τις υπόλοιπες αθλητικές δραστηριότητες αλλά και στις κινήσεις της καθημερινότητας.

Οι τροποποιήσεις – παραλλαγές που μπορούν να γίνουν στο μάθημα για να γίνει αυτό περισσότερο αρεστό στον κόσμο του fitness είναι να γίνει λίγο πιο fitness! Χωρίς βέβαια αυτό να αλλάξει την ταυτότητα και την ποιότητα του προγράμματος. Άλλωστε ένα από τα βασικά στοιχεία που προστέθηκαν στο μοντέρνο πιλάτες είναι η ατομικότητα. Αυτό σημαίνει ότι εφόσον κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και μοναδικός (άρα και κάθε αθλούμενος), το πρόγραμμα πρέπει να είναι προσαρμοσμένο για να βελτιώνει τη δική του στάση χωρίς να του επιβάλλεται κάτι που δεν είναι κατάλληλο για το σώμα του.

Επίσης όσον αφορά την ευλυγισία, στο παραδοσιακό πιλάτες δίνεται μεγάλη έμφαση στις διατάσεις όμως αυτές φαίνονται λίγο ακραίες αφού ο Joseph Pilates απευθυνόταν ως επί το πλήστον σε χορευτές. Κάποιες από αυτές εάν τις ακολουθήσουμε αυτούσιες θα προκαλέσουν σίγουρα τραυματισμούς.

Στο μοντέρνο πιλάτες δίνεται έμφαση στη εξατομίκευση των ασκήσεων και στην προοδευτική εξέλιξη του προγράμματος. Ειδικότερα στις διατάσεις οι οποίες είναι και λίγο ξένες για τους άντρες, οι θέσεις θα πρέπει να ξεκινήσουν από τις πιο απλές και εφαρμόσιμες διατάσεις και με αργή και σταθερή επιβάρυνση να εξελίσσονται στις ιδανικές θέσεις. Ένα ακόμα στοιχείο που παρατηρούμε σε τάξεις πιλάτες είναι ο αργός ρυθμός σε συνδυασμό με αργή και απαλή μουσική.

Ο αργός ρυθμός στις ασκήσεις έχει να κάνει με την εκμάθηση της σωστής τεχνικής, όμως κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, ο ρυθμός αυτός μπορεί να αλλάξει και να γίνει πιο γρήγορος. Η μουσική, όσο πιο ανεπαίσθητη είναι, βοηθά στο να συγκεντρωθεί ο αθλούμενος στο σώμα του και να μην αποσπάται από αυτήν. Όμως επειδή σε πολλούς ανθρώπους η μουσική -είτε αυτή είναι κλασική είτε είναι πιο έντονη- τους δημιουργεί ευχάριστη διάθεση στο πρόγραμμα τότε δεν υπάρχει κανένας κανόνας που να υποχρεώνει την απαλή μουσική στο μάθημα.

Σε σχέση με τις αντιστάσεις, στο πιλάτες matwork δεν χρησιμοποιούνται καθόλου εκτός από κάποιες ασκήσεις που μπορούμε να τοποθετήσουμε τη fitball ή τα μικρά tonic ball ως μια μικρή επιβάρυνση. Ο λόγος είναι ότι στο πιλάτες ο στόχος είναι η σταθεροποίηση, και οι σταθεροποιητές μύες είναι μικροί και στους περισσότερους ανθρώπους αδρανοποιημένοι. Έτσι λοιπόν αυξάνοντας την επιβάρυνση οι επιφανειακοί μύες οι οποίοι είναι συνηθισμένοι να δουλεύουν βοηθούν πάρα πολύ το μυικό σύστημα να ανταπεξέλθει και έτσι οι σταθεροποιητές συνεχίζουν να αδρανούν.

Γι’αυτό και το πιλάτες είναι η ιδανική γυμναστική για να συνοδέψει το εβδομαδιαίο σας πρόγραμμα χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να διακόψετε ότι άλλο κάνετε (βάρη κτλ). Απλά μπορείτε να συμπεριλάβετε και αυτό στο πρόγραμμά σας βάζοντας το 2 φορές την εβδομάδα.

Πηγή: menslounge

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *