Συχνό φαινόμενο η ξηροδερμία στα κατοικίδια

Η άνοιξη, το καλοκαίρι ακόμα και το φθινόπωρο με τις υψηλές θερμοκρασίες είναι οι εποχές όπου κατά κανόνα έχουμε συχνά … δερματικά προβλήματα στα κατοικίδια μας.

Η ξηροδερμία είναι ίσως το πιο γνωστό για τους ιδιοκτήτες ζώων, λόγω της συχνής εμφάνισης του και των επιμολύνσεων που πιθανόν ακολουθούν.

Ο υπεύθυνος ιδιοκτήτης σκύλου θα πρέπει εκτός από την υγεία του σκύλου του, την σωστή διατροφή και τις κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης να μεριμνά και για την σωστή φροντίδα και περιποίηση του τριχώματος του.

Η περιποίηση του τριχώματος του σκύλου μας δεν πρέπει να θεωρείται πολυτέλεια ή δευτερεύουσας σημασίας αφού η κατάσταση του τριχώματος και του δέρματος πολλές φορές αντανακλά την υγεία του σκύλου μας. Δεν είναι λίγες οι φορές που ένα παραμελημένο τρίχωμα μας εμποδίζει να δούμε την κατάσταση του δέρματος και τα τυχόν προβλήματα που υπάρχουν.

Το δέρμα του σκύλου έχει μικρότερο πάχος από το δέρμα του ανθρώπου. Αυτό σημαίνει είναι πιο ευάλωτο σε ουσίες που διεισδύουν και διαβρώνουν. Το ΡΗ του δέρματος του σκύλου είναι διαφορετικό από εκείνο του ανθρώπου. Γι αυτόν τον λόγο, τα σαμπουάν που προορίζονται για ανθρώπους δεν είναι κατάλληλα για το τρίχωμα του σκύλου. Το δέρμα φυσιολογικά καλύπτεται από ένα λιπιδικό, προστατευτικό φίλμ.

Αν διαταραχτεί η ισορροπία του, εμφανίζεται ξηροδερμία, πιτυρίδα και προδιάθεση για εισβολή μικροβίων και μυκήτων. Το τρίχωμα αποτελείται από 3 διαφορετικά είδη τριχών: τις κύριες, τις δευτερεύουσες και εκείνες του εσωτερικού μανδύα. Το πάχος και η αναλογία των τριχών εξαρτάται από τη ράτσα του σκύλου.

Πηγή: medvoi365

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *