Στο στόχαστρο των μικροβιολόγων η τροφική αλυσίδα

Η αύξηση διεθνώς των βακτηρίων που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά αναγκάζει τους μικροβιολόγους να εξετάσουν λεπτομερώς το ρόλο της … τροφικής στο ανησυχητικό αυτό φαινόμενο.

«Σημαντικές ποσότητες αντιμικροβιακών που ανήκουν στις ίδιες κατηγορίες με αυτά που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι χορηγούνται πολύ συχνά σε ζώα, όχι μόνο για θεραπευτικούς λόγους, αλλά για να ενισχυθεί η ανάπτυξή τους και να μην προσβληθούν από διάφορες ασθένειες», τονίζει η δρ Αουα Αϊντάρα-Κάνε, μικροβιολόγος και συντονίστρια της ομάδας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που ασχολείται με τη αντίσταση στα αντιμικροβιακά φάρμακα.

Αυτή η πρακτική, σύμφωνα με τη γιατρό, ευνοεί την εμφάνιση βακτηρίων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά τα οποία μπορούν να διαδοθούν στον ανθρώπινο πληθυσμό μέσω της κατανάλωσης μολυσμένων τροφών, της επαφής με ζώα ή με την διάδοση των παθογόνων αυτών στο περιβάλλον.

Για να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης και διάδοσης ανθεκτικών βακτηρίων μέσω της κατανάλωσης προϊόντων διατροφής ζωικής προέλευσης ο ΠΟΥ συστήνει την επιβολή κανόνων όπως η απαγόρευση χρήσης αντιβιοτικών για την ενίσχυση της ανάπτυξης των ζώων.

Γενικά ο ΠΟΥ προτείνει να περιοριστεί η χρήση στα ζώα αντιβιοτικών που θεωρούνται σημαντικά για την υγεία των ανθρώπων όπως η φθοριοκινολόνες και οι νεότερες γενιές κεφαλοσπορίνων.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *