Στα 17 τα κρούσματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Ψεκασμούς στο Μαραθώνα θα κάνει σήμερα το βράδυ κλιμάκιο του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), καθώς από τα … 17 βεβαιωμένα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου σε όλη την Ελλάδα, τα 4 αφορούν την Αττική και συγκεκριμένα την περιοχή του Μαραθώνα.

Οι κάτοικοι της περιοχής έχουν λάβει οδηγίες για τον ψεκασμό από το δήμο, ενώ οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ, που βρίσκονται σε επιφυλακή, τονίζουν ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το επόμενο διάστημα αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων. Επιδημία λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα τον Αύγουστο του 2010.

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.) από τις αρχές Αυγούστου έως τον Νοέμβριο του 2010 είχαν διαγνωστεί συνολικά 262 περιστατικά, από τα οποία 191 ήταν σοβαρά με εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, οξεία χαλαρή παράλυση) ενώ τα 71 είχαν ήπια συμπτώματα (κυρίως εμπύρετο νόσημα).

Η νόσος είχε στοιχίσει τη ζωή σε 35 ανθρώπους (όλοι υπερήλικα άτομα με υποκείμενα νοσήματα).

Φέτος, τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται στη Βόρεια Ελλάδα. Γι΄ αυτό το υπουργείο Αγροτική Ανάπτυξης έδωσε προ ημερών το πράσινο φως για τη χρήση, κατ΄ εξαίρεση, κάποιων δραστικών μη εγκεκριμένων φαρμάκων. Οι πρώτοι ψεκασμοί θα γίνουν από αέρος σε ορυζώνες της Θεσσαλονίκης και των Σερρών.

Την Τρίτη, έχει προγραμματιστεί συνάντηση στο υπουργείο Υγείας για να κριθεί αν θα πρέπει να γίνουν ψεκασμοί σε Αθήνα και Καλαμάτα. Οι αεροψεκασμοί πρέπει να γίνονται μόνο όταν το επιτρέπουν οι συνθήκες (καιρικές, περιοχή ελεύθεροι από ανθρώπους και ζώα κλπ.) ενώ απαγορεύονται αυστηρά στους βιολογικούς ορυζώνες.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, οι ψεκασμοί δεν αρκούν καθώς δεν είναι δυνατόν να ψεκαστούν όλες οι μικροεστίες νερού όπου ενδέχεται να αναπτυχθούν κουνούπια. Ακόμη και στο πιατάκι της γλάστρας όπου λιμνάζει το νερό, ένα μεταλλικό κουτάκι αναψυκτικού που έμεινε στο μπαλκόνι και γέμισε νερό ή τα βάζα λουλουδιών μέσα στο σπίτι μπορεί να αποτελέσουν «καταφύγιο» για τα ανεπιθύμητα έντομα.

Γι΄ αυτό το ΚΕΕΛΠΝΟ εφιστά την προσοχή των πολιτών και τους καλεί να κάνουν χρήση εντομοαπωθητικών ουσιών, να τοποθετήσουν σήτες στα παράθυρα των σπιτιών τους και να καθαρίζουν τα λιμνάζοντα ύδατα. Η μετάδοση από μεταγγίσεις ή μεταμοσχεύσεις είναι σπανιότατη ενώ οι επιστήμονες τονίζουν ότι ο ιός δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *