Πώς νιώθει ο άνδρας που ξεκινά τη σεξουαλική του ζωή;

Η σεξουαλική ζωή του άνδρα ξεκινά συνήθως κατά τα χρόνια της εφηβείας, σε μια περίοδο όπου το έφηβο αγόρι … αφυπνίζεται σεξουαλικά και οδηγείται σταδιακά στην ωρίμανση του σεξουαλικού του ρόλου.

Κατά το στάδιο αυτό η απειρία και η αμηχανία χαρακτηρίζουν τις κινήσεις του και την γενικότερη συμπεριφορά του κατά την πρώτη του σεξουαλική επαφή. Ο έντονος πόθος του για μια γυναίκα δείχνει να είναι η κινητήριος δύναμη που τον ωθεί να εμπλακεί σεξουαλικά μαζί της και φαίνεται να λειτουργεί περισσότερο σαρκικά και λιγότερο συναισθηματικά σε σχέση με εκείνη. Αυτό δεν αποτελεί κανόνα και η ψυχική συμμετοχή είναι πιθανό να συμπληρώνει την ορμή του, ωστόσο η ανάγκη του για ηδονή είναι μεγάλη.

Γράφει ο Θάνος Ασκητής

Η ανασφάλεια, το άγχος και ο φόβος που γεννά η άγνωστη εμπειρία «της πρώτης φοράς», είναι λογικό να επηρεάζουν τη συναισθηματική του κατάσταση. Αισθάνεται εκτεθειμένος, όντας γυμνός μπροστά στη σύντροφό του και η αγωνία του μεγαλώνει καθώς προσπαθεί να κρύψει την απειρία και το άγχος του, ενώ παράλληλα καταβάλλει προσπάθεια να δείξει στη γυναίκα που βρίσκεται απέναντί του πόσο καλός εραστής είναι.

Βιάζεται να ικανοποιήσει τις σεξουαλικές του ορμές, να δείξει τον ανδρισμό του και να μοιραστεί αυτή την εμπειρία με τους φίλους του ή ακόμα και με τους γονείς του. Περιμένει με αγωνία να τεστάρει τη στύση του και την εκσπερμάτισή του με κάποια ερωτική παρτενέρ που θα την εντυπωσιάσει με τις σεξουαλικές του επιδόσεις αλλά και θα της χαρίσει έναν οργασμό.

Πολλές φορές συμβαίνει εξαιτίας των παραπάνω συναισθημάτων να αγχωθεί και να αντιμετωπίσει κάποιο σεξουαλικό πρόβλημα. Η απώλεια της στύσης ή το «γρήγορο τελείωμα» είναι πολύ συχνά σε τέτοιες περιπτώσεις, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι πρόκειται για την έναρξη ενός σεξουαλικού προβλήματος στυτικής διαταραχής ή πρόωρης εκσπερμάτισης.

Λέγομαι Παναγιώτης και στα 24 μου είχα την πρώτη μου σεξουαλική εμπειρία την οποία περίμενα να μου συμβεί πολλά χρόνια. Δυστυχώς, ενώ ήταν κάτι που ήθελα πολύ, δεν πήγε τελικά καλά αφού έχασα τη στύση μου σχεδόν αμέσως μετά τη διείσδυση. Νιώθω πολύ άσχημα για αυτό. Ίσως είναι σημαντικό να αναφέρω ότι αισθανόμουνα ντροπή που δεν είχα άλλες προηγούμενες εμπειρίες στην ηλικία μου…

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι τόσο ο άνδρας όσο και η γυναίκα δε θα πρέπει να βιάζονται να ξεκινήσουν τη σεξουαλική τους ζωή κάτω από πίεση, χωρίς να αισθάνονται έτοιμοι για κάτι τέτοιο, μόνο και μόνο επειδή θεωρούν ότι έχουν αργήσει, ή επειδή οι φίλοι τους έχουν ήδη αρχίσει να έχουν ερωτική ζωή. Εξάλλου, η σεξουαλική συμμετοχή είναι προσωπική επιλογή του καθενός και είναι δικαίωμά του να βιώσει την πρώτη του αλλά και τις μετέπειτα επαφές του με τους δικούς προσωπικούς ρυθμούς.

Είναι λογικό αλλά και αναμενόμενο ως ένα βαθμό το άγχος που νιώθει κάποιος που για πρώτη φορά εμπλέκεται ερωτικά με έναν άλλον άνθρωπο. Η στάση της σεξουαλικού συντρόφου είναι σημαντική, καθώς ανάλογα με το πόσο προκλητική και απαιτητική είναι, ή αν έχει για παράδειγμα προηγούμενες σεξουαλικές εμπειρίες μπορεί να ενισχύσει το άγχος και την ανασφάλεια του άπειρου άνδρα.

Κατά την πρώτη επαφή, πάρα πολλοί άνδρες είναι δυνατό να αντιμετωπίσουν κάποιο σεξουαλικό πρόβλημα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως το πρόβλημα αυτό τους στιγματίζει και καθορίζει τη μετέπειτα σεξουαλική τους πορεία. Νιώθουν τρομοκρατημένοι ή ντρέπονται για αυτό που τους συνέβη και θεωρούν ότι τους έχει εκθέσει ανεπανόρθωτα. Αισθάνονται αποτυχημένοι και δραματοποιούν αυτό το πρόβλημα θεωρώντας πως είναι κάτι που συμβαίνει μόνο σε αυτούς και τους καθιστά ανίκανους.

Είναι πολύ συχνό μετά από μια τέτοια «αποτυχία» να φοβάται κανείς να βρεθεί σεξουαλικά με μια γυναίκα, από φόβο μήπως η στύση του τον προδώσει και πάλι. Μια τέτοια συμπεριφορά έχει ως αποτέλεσμα τη σταδιακή σεξουαλική του απόσυρση, ενώ η ανασφάλεια του ενισχύεται όσο περνάει ο καιρός.

Ωστόσο, πρόκειται συνήθως για ένα τυχαίο γεγονός, που δε θα επηρεάσει απαραίτητα και την επόμενη σεξουαλική τους επαφή. Ένα ή και περισσότερα στυτικά επεισόδια δεν είναι απαραίτητα αρκετά για να καθορίσουν τις επόμενες επαφές. Συχνά, συμβαίνει να παγιδεύεται κάποιος στο φόβο και να «προτιμά» να μη κάνει σεξ, με αποτέλεσμα να ερμηνεύει καταστροφικά μια κατάσταση και να εγκλωβίζεται σε αυτή.

Με ψυχραιμία και χωρίς πανικό θα πρέπει να αντιμετωπίσεις αυτή την κατάσταση, η οποία σαφώς και δεν καθορίζει την ταυτότητά σου, το σεξουαλικό σου μέλλον και την αυριανή έκφραση της σεξουαλικής σου συμπεριφοράς. Μην αποφεύγεις τη σεξουαλική εμπλοκή, μην έχεις παράλογες προσδοκίες και μοιράσου τους προβληματισμούς με τη σύντροφό σου, εφόσον είναι δεκτική.

Με λίγα λόγια διεκδίκησε τη σεξουαλική σου έκφραση με ηρεμία και αποφασιστικότητα, όταν εσύ το επιθυμείς και όταν αισθάνεσαι έτοιμος. Σε περίπτωση που αισθάνεσαι παγιδευμένος στο πρόβλημα, μην διστάσεις να ζητήσεις τη βοήθεια ειδικού, προκειμένου να βγεις από αυτό.

Dr. Θάνος Ε. Ασκητής
Νευρολόγος – Ψυχίατρος
Διδάκτωρ Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών
Πρόεδρος Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

&

Νίκη Ζαρκάδα
Ψυχολόγος
Ινστιτούτο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

Δωρεάν Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας τηλ. 210 7797979 (Δευτέρα έως Παρασκευή 10.00-14.00 και 16.00-20.00)

Η Ελληνική Εταιρεία Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας, διοργανώνει εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα: «Η Ανθρώπινη Σεξουαλικότητα και οι Δυσλειτουργίες της».

Το σεμινάριο αυτό απευθύνεται σε επαγγελματίες υγείας και έχει διάρκεια 6 μήνες (Ιανουάριος-Ιούνιος 2012).

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το site μας www.askitis.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *