Πώς να προστατέψετε τα δόντια σας

Πάνω στα δόντια μας δημιουργείται ένα αόρατο, κολλώδες στρώμα, η πλάκα. Τα μικρόβια της πλάκας διασπούν το άμυλο των … τροφών και παράγουν οξέα, τα οποία με τη σειρά τους διαλύουν την αδαμαντίνη του δοντιού, προκαλώντας τερηδόνα.

Επίσης ερεθίζουν τα ούλα και προκαλούν ουλίτιδα. Με τα άλατα του σάλιου η πλάκα σκληραίνει και γίνεται πέτρα, προκαλώντας ουλίτιδα. Η άμυνα μας απέναντι σε όλα αυτά είναι η σωστή στοματική υγιεινή, με πρώτο και σημαντικότερο το βούρτσισμα. Το ιδανικό είναι να βουρτσίζετε τα δόντια σας έπειτα από κάθε γεύμα.

Απαραίτητο θεωρείται το βούρτσισμα προτού κοιμηθούμε, μια και κατά τη διάρκεια του ύπνου μειώνεται σημαντικά η ποσότητα του σάλιου και η αντιμικροβιακή δράση του.

Τερηδόνα

– Η οδοντική τερηδόνα είναι μια μολυσματική ασθένεια η οποία προκαλεί την αφαίρεση των αλάτων των σκληρών οδοντικών ιστών και στη συνέχεια την αποδόμηση του οργανικού υποστρώματος τους, με αποτέλεσμα τη δημιουργία κοιλοτήτων στο δόντι.

– Η ύπαρξη της τερηδόνας σε νεαρή ηλικία αποτελεί ισχυρό προγνωστικό παράγοντα για την εμφάνιση της νόσου στην ενηλικίωση.

– Τα παιδιά που πάσχουν από σοβαρές τερηδόνες έχουν χαμηλότερο δείκτη σωματικής ανάπτυξης και βάρους σε σχέση με υγιή παιδιά της ηλικίας.

Είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι το βούρτσισμα των δοντιών με φθοριούχο οδοντόκρεμα, που περιέχει τουλάχιστο 1,000 ppm φθορίου, δυο φορές τη ημέρα, βοηθά στη μείωση της τερηδόνας. Ιδιαίτερα για τα παιδιά, το βούρτσισμα των δοντιών είναι πιο αποτελεσματικό όταν αυτό γίνεται με την επίβλεψη των γονέων και η αποτελεσματικότητα αυτή εξαρτάται από την προσοχή και την φροντίδα του επιβλέποντος. Επίσης ο ρόλος του γονέα ως «πρότυπου» για τη μίμηση καλών συνηθειών είναι μια πραγματικότητα που αφορά άμεσα και τη στοματική υγιεινή.

Σύμφωνα με μελέτη της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, σε συνεργασία με την Παγκόσμια Οδοντιατρική Ομοσπονδία το πρόβλημα στην προσχολική ηλικία είναι ιδιαίτερα σοβαρό. Τα στοιχεία δείχνουν ότι στην προσχολική ηλικία:

1. Το 36% των παιδιών έχει ήδη τερηδονικές βλάβες.

2. Ο δείκτης DMFT αυξάνεται από 0,05 στην ηλικία των 2 ετών σε 3 στην ηλικία των 6 ετών.

3. Τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας παρατηρείται ότι δεν πηγαίνουν συχνά στον οδοντίατρο και όσα έχουν πάει ξεκίνησαν αργά, σε ηλικία τριάμιση χρονών, τη στιγμή που η επίσημη οδηγία είναι η πρώτη επίσκεψη να γίνεται στην ηλικία του ενός έτους.

Οδηγίες για βούρτσισμα

– Τα παιδιά χρειάζεται να μάθουν από νωρίς να φροντίζουν το χαμόγελο τους. Μια καλή συνήθεια είναι οι γονείς να βουρτσίζουν τα δόντια τους παρέα με τα παιδιά τους, πρωί και βράδυ.

– Είναι σημαντικό το παιδί να μάθει να βουρτσίζει χωριστά τα πάνω και τα κάτω δόντια και ακολουθεί μια σειρά ώστε να φτάσει μέχρι και το τελευταίο δόντι για ένα ολοκληρωμένο και σωστό βούρτσισμα.

– Δείξε του να κινεί την οδοντόβουρτσα από τα ούλα προς τα δόντια.

– Ανανεώστε την οδοντόβουρτσα του παιδιού κάθε τρεις μήνες, διότι μετά την πάροδο του διαστήματος αυτού η οδοντόβουρτσα έχει φθαρεί και δεν πληροί τους κανόνες υγιεινής.

– Αν το παιδί πέρασε ένα κρυολόγημα, αλλάξτε την οδοντόβουρτσα του για να αποφύγετε την μεταφορά μικροβίων.

– Δείξτε στο παιδί πως καθαρίζει με νήμα τα μεσοδόντια διαστήματα.

– Πηγαίνετε τακτικά το παιδί στον οδοντίατρο για φθορίωση και έλεγχο στοματικής υγιεινής.

– Προτιμήστε ένα ειδικευμένο παιδοδοντίατρο, ώστε η εμπειρία της επίσκεψης να είναι ευχάριστη για το παιδί.

Πηγή :mednutrition.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *