Πώς να κρατήσετε τις φιλίες σας

Κρατήστε τις φιλίες σας σε καλή κατάσταση και θα αντιμετωπίζετε πιο εύκολα τα σκαμπανεβάσματα της ζωής. Ακολούθησε τα παρακάτω … μυστικά για να επωφεληθείτε στο έπακρο από τους φίλους σας.

Έχετε τους σωστούς φίλους
Χρειάζεστε τουλάχιστον δέκα φίλους για να έχετε τις καλύτερες πιθανότητες ευτυχίας, υποστηρίζουν ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Νότινγκαμ. Όμως, αυτοί με τους πιο κοντινούς φίλους είναι οι πιο ικανοποιημένοι, ακόμα κι αν έχουν λιγότερους από το μέσο όρο. Γι’ αυτό, προτιμήστε την ποιότητα από την ποσότητα.

Μιλήστε
Το να μιλήσετε σε μια από τις φίλες σας όταν είστε στρεσαρισμένοι είναι μια από τις παλαιότερες βιολογικές αντιδράσεις. Μάλιστα, κυρίως οι γυναίκες είναι προγραμματισμένες να στρέφονται στις φίλες σε περιόδους προβλημάτων, καθώς η συνεύρεση με άλλες γυναίκες ενισχύει την παραγωγή της χαλαρωτικής ορμόνης ωκυτοκίνης.

Κάντε επαφές
Όσο κι αν βολεύει το ίντερνετ για να κρατάτε επαφή, πρέπει να βλέπετε τους φίλους σας και αυτοπροσώπως, λέει ο ψυχολόγος Πάτροκλος Παπαδάκης. «Η επαφή πρόσωπο με πρόσωπο είναι επιτακτική. Πρέπει να είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι ο άλλος θα επενδύσει σε μας και ότι θα είναι εκεί όταν τον χρειαστούμε».

Τηλεφωνήστε!
Οι φίλοι με τους οποίους έχετε μοιραστεί εφηβικά τραύματα, φοιτητικά μεθύσια και επαγγελματικούς φόβους γνωρίζουν όλα σας τα μυστικά–και πρέπει να τους κρατήσετε γι’ αυτό το λόγο. «Οι μακροπρόθεσμες φιλίες αυξάνουν τις πιθανότητες ευτυχίας», υποστηρίζουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Νότινγκαμ. Προσέξτε, όμως. «Μπορούμε να διατηρήσουμε και να ενδυναμώσουμε τις φιλίες μας συντηρώντας τες ενεργητικά», προσθέτουν. Μην αφήνετε λοιπόν τα πράγματα να ξεθωριάσουν–πιάστε το τηλέφωνο σήμερα κιόλας.

Αποκάλυψέ τα όλα
Έχουμε την τάση να πιστεύουμε ότι ο καλύτερος τρόπος για να κάνουμε νέους φίλους είναι να τους κάνουμε πολλές ερωτήσεις, αλλά οι έρευνες δείχνουν ότι είναι εξίσου σημαντικό να αποκαλύπτουμε πληροφορίες και για μας επίσης. Η διήγηση μιας προσωπικής ιστορίας σε έναν εν δυνάμει φίλο βοηθά τη σχέση να προχωρήσει. Το να μοιράζεστε τα τρωτά σας στοιχεία, σας φέρνει πιο κοντά στον άλλο.

Οι καλοί λογαριασμοί…
Δεν είναι καλά τα πράγματα μεταξύ σας; Αν κάτι που είπε ή έκανε ο/η φίλος/η σας σας ενόχλησε, μιλήστε γι’ αυτό και ξεκαθαρίστε το νωρίς. Οι καλές φιλίες αντέχουν την ειλικρίνεια.

Βρείτε την ισορροπία
Αν θεωρείτε ότι η υποστήριξη στη φιλία σας είναι μονόπλευρη–και προέρχεται από τη δική σας πλευρά-τότε πρέπει να κάνετε πίσω και να επενδύσετε λιγότερο σ’ αυτή. Σε μια καλή σχέση, πρέπει να υπάρχει η αμοιβαιότητα. Αν ο/η φίλος/η σας δεν μπορεί να σας υποστηρίξει καθόλου, μειώστε λιγάκι τις επαφές σας. Θα είστε ακόμα στο πλάι του/της–απλώς όχι όλο το 24ωρο.

Ξεχάστε τα χρέη
Είναι φυσικό να νιώθουμε καλά όταν δανείζουμε χρήματα σε έναν φίλο γιατί ξέρουμε ότι τον βοηθάμε. Όταν, όμως, το χρέος είναι προσωπικό, δυσκολευόμαστε να βρούμε το κουράγιο να το ζητήσουμε πίσω. Είναι καλύτερα να είστε ευθείς όταν είναι η ώρα της εξόφλησης–έτσι, θα ξεχάσετε το ζήτημα των χρημάτων και θα συνεχίσετε με τη φιλία σας.

Το μυστικό
Να θυμάστε πως «κανένας άνθρωπος δεν είναι αποτυχημένος όταν έχει φίλους».

Πηγή: omorfamistika.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *