Πρόωρος ο θάνατος των γονιών που χάνουν τα μωρά τους

Οι γονείς που χάνουν τα μωρά τους μέχρι και το δωδέκατο μήνα της ζωής τους είναι πιο πιθανό να … πεθάνουν και οι ίδιοι πρόωρα, σύμφωνα με μία βρετανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Μάιρι Χάρπερ του πανεπιστημίου της Υόρκης, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο ιατρικό περιοδικό «BMJ Supportive and Palliative Care», σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, διαπίστωσαν ότι η συνέπεια της τραγικής απώλειας για τους γονείς μπορεί να έχει αισθητές επιπτώσεις μέχρι και για την επόμενη 25ετία της ζωής τους.

Σύμφωνα με τη μελέτη οι μητέρες είναι πιο ευάλωτες στον πόνο της απώλειας ενώ ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου γι’αυτές στα επόμενα 15 χρόνια είναι τετραπλάσιος σε σχέση με τους άντρες.

Αν και οι επιπτώσεις βαθμιαία αμβλύνονται, παρόλα αυτά ακόμα και μετά από 25 χρόνια μια μητέρα, αν έχει χάσει το μωρό της, είναι μιάμιση φορά πιθανότερο να πεθάνει πρόωρα, ενώ μετά από 35 χρόνια ο κίνδυνος είναι ακόμα αυξημένος κατά 20%.

Σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες, σε ένα ζευγάρι, αν ένας από τους δύο συντρόφους πεθάνει νωρίτερα τότε και ο άλλος συχνά πεθαίνει πρόωρα. Η νέα έρευνα δείχνει ότι κάτι ανάλογο συμβαίνει εξαιτίας της απώλειας ενός νηπίου, καθώς το τραγικό συμβάν προκαλεί μεγάλο και πιθανώς θανατηφόρο ψυχικό και βιολογικό στρες στον οργανισμό του γονέα, ειδικά της μητέρας, εξασθενώντας το ανοσοποιητικό σύστημα, με συνέπεια τον πρόωρο θάνατο. Η κατάχρηση διαφόρων ουσιών, λόγω της απώλειας, επίσης επιδεινώνει την κατάσταση του οργανισμού του άτυχου γονιού.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *