Προστατεύει από τον καρκίνο του ενδομητρίου ο καφές

Ένα φλιτζάνι καφέ δεν σας χαρίζει μόνο μία απολαυστική γεύση! Νέα έρευνα έδειξε ότι όσες γυναίκες έπιναν ημερησίως 3-4 … φλιτζάνια καφέ, είχαν 30% μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν καρκίνο του ενδομητρίου. Ενώ όσες έπιναν 2- 3 φλιτζάνια ντεκαφεινέ είχαν 22% πιθανότητα.

«Σύμφωνα και με άλλες μελέτες, η μελέτη αυτή αναφέρει ότι οι γυναίκες που πίνουν καφέ διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του ενδομητρίου», επισημαίνει ο καθηγητής μελέτης διατροφής και επιδημιολογίας του Χάρβαρντ, Edward Giovannucci. «Ωστόσο είναι πρόωρο να συστηθεί στις γυναίκες να πίνουν καφέ για να μειώσουν αυτόν τον κίνδυνο», συμπληρώνει.

67.000 γυναίκες συμμετείχαν στη μελέτη ώστε να εξεταστεί η σχέση μεταξύ του καφέ και του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του ενδομητρίου. Μετά από 26 χρόνια υπήρξαν 672 περιστατικά. Οι ερευνητές επίσης βρήκαν μία ισχυρότερη επίδραση μεταξύ των παχύσαρκων γυναικών, αφού η παχυσαρκία είναι παράγοντας κινδύνου για ενδομήτριο καρκίνο.

«Ο καφές φαίνεται να βελτιώνει την αντίσταση ινσουλίνης, ενώ η καφεΐνη έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα επίπεδα οιστρογόνου», αναφέρει ο καθηγητής. «Τα υψηλά οιστρογόνα και η υψηλή ινσουλίνη έχουν συνδεθεί με τον υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του ενδομητρίου», συμπληρώνει.

Σύμφωνα βέβαια με τους ερευνητές υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να μειωθεί ένας τέτοιος κίνδυνος, όπως για παράδειγμα η διατήρηση ενός υγιούς βάρους και η καλή φυσική κατάσταση.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *