Ο υποθυρεοειδισμός επηρεάζει τη διάθεσή μας

Γιατί νιώθετε κουρασμένοι; Υπάρχει μία αιτία που ίσως να αγνοείτε και όχι δεν είναι η πολλή δουλειά. Οι στατιστικές … αναφέρουν ότι ένας στους πέντε εμφανίζει υποθυρεοειδισμό, ο οποίος ευθύνεται για την κόπωση που νιώθετε, την αφηρημάδα και την αλλαγή στη διάθεσή σας.

Ο θυρεοειδής, είναι ένας αδένας σε σχήμα πεταλούδας στο λαιμό. Παράγει ορμόνες οι οποίες επιδρούν στο να αντεπεξέλθει το σώμα σας ομαλά όταν μετατρέπει τις θερμίδες σε ενέργεια ή συστέλλει τον καρδιακό μυ, ανάμεσα σε άλλες λειτουργίες.

Τα χαμηλά επίπεδα αυτών των ορμονών μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στην υγεία, όπως κούραση, αύξηση βάρους, πόνος στους μυς και τις αρθρώσεις, ξηρό δέρμα και μαλλιά, αφηρημάδα και μεταλλαγές στη διάθεση.

Απευθυνθείτε στο γιατρό σας και ρωτήστε τον αν πρέπει να κάνετε μία εξέταση TSH αν έχετε κάποιον από αυτούς τους έξι παράγοντες κινδύνου:

Έχει αλλάξει η διάθεσή σας

Είδατε άσπρες τρίχες

Έχετε υψηλή χοληστερόλη ή πίεση

Υπάρχει υπογονιμότητα

Είστε 35+

Τι να κάνετε

Αν έχετε διαγνωστεί με υποθυρεοειδισμό, ο γιατρός θα σας χορηγήσει αγωγή με συνθετικές θυρεοειδικές ορμόνες. Αν όμως τα επίπεδα TSH είναι χαμηλά και δεν σας χορηγεί κάποια αγωγή, πάρτε στα χέρια σας τον έλεγχο της υγείας σας κάνοντας αυτές τις αλλαγές:

Αυξήστε την πρόσληψη ιωδίου: Το ιχνοστοιχείο αυτό, που βρίσκεται στο ιωδιούχο αλάτι και τα θαλασσινά, είναι απαραίτητο για την παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών. Χρειάζεστε περίπου, μισό κουταλάκι του γλυκού ιωδιούχο αλάτι (150 μg την ημέρα, έχετε υπόψη σας ότι το θαλασσινό αλάτι και το αλάτι στις επεξεργασμένες τροφές δεν είναι ιωδιούχο).

Πάρτε σελήνιο: Το σώμα σας χρειάζεται αυτό το μεταλλικό στοιχείο για να παράγει τις θυρεοειδικές ορμόνες. Προσπαθήστε να καταναλώνετε 55 μg σελήνιου τη μέρα από τροφές όπως τα φιστίκια, ο τόνος, το ρύζι, τα οστρακοειδή.

Μειώστε το στρες: Επηρεάζει την παραγωγή στεροειδών στο σώμα, που μπορεί να περεμποδίσουν την έκκριση των ορμονών που ενεργοποιούν το θυρεοειδή.

Φάτε σολομό: Τα λιπαρά οξέα Ω-3 που περιέχει είναι σημαντικά για τη διατήρηση των κυτταρικών μεμβρανών, που βοηθούν στη μεταφορά των θυρεοειδικών ορμονών σε ολόκληρο το σώμα. Τρώτε 100 γραμμ. λιπαρού ψαριού, όπως ο σολομός, το σκουμπρί ή οι σαρδέλες, δύο φορές τη βδομάδα.

Πηγή: omorfamistika.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *