Ο καφές «ασπίδα» για τον καρκίνο του ενδομητρίου

Οι γυναίκες που πίνουν τουλάχιστον τέσσερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο του ενδομητρίου, αποκαλύπτουν … επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.

Σύμφωνα με τη μελέτη, ο κίνδυνος ελαττώνεται κατά 25% στις γυναίκες που πίνουν 4 ή περισσότερα φλιτζάνια κανονικού καφέ την ημέρα, σε σύγκριση με εκείνον που διατρέχουν όσες πίνουν 1 ή λιγότερο την ημέρα. Η κατανάλωση 2 ή 3 φλιτζανιών κανονικού καφέ την ημέρα ή τσαγιού δεν φάνηκε να ασκεί προστατευτική δράση, ενώ ο ντεκαφεϊνέ καφές θα μπορούσε να δρα προστατευτικά αλλά αυτό δεν είναι βέβαιο.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention», ανέλυσαν στοιχεία από 67.500 εθελόντριες, οι οποίες συμπλήρωναν ανά δύο χρόνια και επί 26 χρόνια ερωτηματολόγια για τις διατροφικές συνήθειες και την πορεία της υγείας τους. Οι εθελόντριες είχαν ηλικία 30 έως 55 ετών όταν άρχισε η μελέτη. Μέχρι την ολοκλήρωσή της, 672 από αυτές είχαν αναπτύξει καρκίνο του ενδομητρίου.

Αφού οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν όλους τους παράγοντες που θα μπορούσαν να έχουν παίξει ρόλο στην εμφάνιση του καρκίνου (λ.χ. το κάπνισμα, η παχυσαρκία και η κατανάλωση αλκοόλ) κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι 4 φλιτζάνια καφέ ή περισσότερα, δρουν προστατευτικά.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι παρατηρήσεις τους δεν είναι οριστικές αλλά τα στοιχεία που προέκυψαν έρχονται να προστεθούν σε εκείνα προγενέστερων μελετών κάτι που τους κάνει να πιστεύουν ότι η συσχέτιση αυτή είναι αληθινή.

Πώς μπορεί όμως ο καφές να μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του ενδομητρίου; «Υπάρχουν ορισμένοι πιθανοί μηχανισμοί, όπως ότι ο καφές μειώνει τα επίπεδα οιστρογόνων και ινσουλίνης, τα οποία όταν είναι υψηλά αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του ενδομητρίου», είπε ο κ. Τζιοβανούτσι.

Τέλος, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι ο καφές έχει μία ακόμη ευεργετική δράση καθώς μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη – και οι διαβητικές γυναίκες αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο εκδηλώσεως καρκίνου του ενδομητρίου.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *