Ο άντρας στο ρόλο του «πιεστικού δασκάλου» στο ερωτικό παιχνίδι

Στο πλαίσιο μιας ερωτικής σχέσης είναι ωφέλιμο οι σύντροφοι να μιλούν ανοιχτά για … τις επιθυμίες, τους πόθους αλλά και τις φαντασιώσεις τους έτσι ώστε να φέρουν τον παρτενέρ τους πιο κοντά στα θέλω τους και να οδηγηθούν μαζί προς το μοίρασμα της ερωτικής επιθυμίας αλλά και προς την ηδονική κορύφωση.

Γράφει ο Θάνος Ασκητής

Παρόλα αυτά, η συνεχής και επίμονη σεξουαλική καθοδήγηση από τη μεριά του άνδρα ενδέχεται να επιβαρύνει τη σεξουαλική λειτουργία της συντρόφου του, η οποία μπορεί να βιώσει αισθήματα μειονεξίας, ματαίωσης και αδυναμίας να ανταποκριθεί στις σεξουαλικές προσδοκίες του αγαπημένου της.

Πράγματι, στις περιπτώσεις που ο σύντροφος αναλαμβάνει το ρόλο του «πιεστικού δασκάλου» μέσα στο ερωτικό παιχνίδι καθοδηγώντας συνεχώς, και συχνά μηχανικά, την παρτενέρ του στο πώς πρέπει να συμπεριφέρεται σεξουαλικά, παρατηρούμε πως χάνεται ο αυθορμητισμός της, μειώνεται η συναισθηματική της συμμετοχή, παραβλέπονται τα δικά της θέλω καθώς και το δικό της φαντασιωσικό κομμάτι. Συχνά αυτή η γυναίκα σύντροφος αντιμετωπίζει το ερωτικό παιχνίδι σαν μια δοκιμασία, ακούγοντας προσεκτικά τις οδηγίες του συντρόφου της, νιώθοντας αδύναμη να διεκδικήσει τα δικά της θέλω σε μια προσπάθεια να αποδείξει πως είναι αρκετά καλή «μαθήτρια».

Όμως σε ένα τέτοιο αποστειρωμένο από αυθορμητισμό σκηνικό η γυναίκα δε βρίσκει χώρο να εκφράσει τους δικούς της πόθους, ενώ απομονώνεται όλο και περισσότερο βιώνοντας μια βαθιά δυσκολία στο να εκφράσει την αγανάκτησή που αισθάνεται. Συχνά μάλιστα η σύντροφος σκέφτεται για το σύντροφό της «είναι πιο έμπειρος σεξουαλικά, ξέρει τι κάνει» ή ακόμη «θα με αφήσει εάν αρνηθώ να παίξω το παιχνίδι του, εάν διεκδικήσω τον δικό μου οργασμό». Ως αποτέλεσμα, τόσο η ηδονική συμμετοχή όσο και ο οργασμός της απομακρύνονται όλο και περισσότερο από τη σεξουαλική ζωή του ζευγαριού αφήνοντας τον άντρα «μόνο» στη σεξουαλική εμπλοκή και τη γυναίκα ανικανοποίητη και θυμωμένη τόσο με τον αγαπημένο της όσο και με τον ίδιο της τον εαυτό.

Πράγματι, η αδυναμία της να επικοινωνήσει τα πραγματικά της συναισθήματα θυμώνει τη γυναίκα σύντροφο που στέκεται παθητικά απέναντι σε έναν διεκδικητικό άνδρα που συχνά αγνοεί το πώς νιώθει η παρτενέρ του.

Κατανοούμε πως μία τέτοια υποχωρητική στάση από μέρους της γυναίκας συντρόφου σε αυτό το τόσο σημαντικό κομμάτι της ερωτικής σχέσης, συχνά καθρεφτίζει τον συνολικότερο τρόπο που αλληλεπιδρά το ζευγάρι στην καθημερινότητά του. Για αυτό το λόγο είναι σημαντικό μια τέτοια συμπεριφορά του συντρόφου να μην αποσιωπάται, καθώς σταδιακά ενδέχεται να οδηγήσει σε συναισθηματική αποξένωση του ζευγαριού καθώς και σε καθήλωση του σε ρόλους που σαμποτάρουν παρά ενισχύουν τη σεξουαλική σχέση και επικοινωνία.

Σε μια τέτοια δυναμική λοιπόν, η σύντροφος χρειάζεται να μιλήσει ανοιχτά και ειλικρινά για τα αισθήματα που της προκαλεί η συμπεριφορά του συντρόφου της διεκδικώντας το δικό της σεξουαλικό ρόλο και την αμοιβαία σεξουαλική εμπλοκή και ικανοποίηση. Ο άνδρας από την πλευρά του είναι απαραίτητο να ενισχύει το μοίρασμα των φαντασιώσεων της παρτενέρ του καθώς η μαγεία του ερωτικού παιχνιδιού έγκειται στην ελευθερία που νιώθουν οι σύντροφοι να εκφραστούν μέσα σε αυτό, να αφεθούν στα χέρια και στα χάδια του συντρόφου τους προσφέροντας αμοιβαία απόλαυση και ευχαρίστηση.

Ακόμη, η εναλλαγή ρόλων στο πλαίσιο του ερωτικού παιχνιδιού συχνά ωφελεί το ζευγάρι που δείχνει να μην καθηλώνεται σε μια προκαθορισμένη σεξουαλική συμπεριφορά από την οποία νιώθει πως «είναι αδύνατον να παρεκκλίνει».

Dr. Θάνος Ε. Ασκητής
Νευρολόγος – Ψυχίατρος
Διδάκτωρ Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών
Πρόεδρος Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

&

Ευφροσύνη Φωτεινάκη
Συμβουλευτική Ψυχολόγος
Ινστιτούτο Ψυχικής και Σεξουαλικής υγείας

Δωρεάν Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας τηλ. 210 7797979 (Δευτέρα έως Παρασκευή 10.00-14.00 και 16.00-20.00)

Η Ελληνική Εταιρεία Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας, διοργανώνει εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα: «Η Ανθρώπινη Σεξουαλικότητα και οι Δυσλειτουργίες της».

Το σεμινάριο αυτό απευθύνεται σε επαγγελματίες υγείας και έχει διάρκεια 6 μήνες (Ιανουάριος-Ιούνιος 2012).

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το site μας www.askitis.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *