Οι πτώσεις ηλικιωμένων δείχνουν τάση προς Αλτσχάιμερ

είναι περισσότερο συνηθισμένες σε άτομα που παρουσιάζουν τις πρώτες οργανικές ενδείξεις ότι έχουν προσβληθεί από τη νόσο.

«Είναι η πρώτη μελέτη που εντοπίζει ότι η αύξηση του κινδύνου πτώσεων συνδέεται με την προκλινική διάγνωση της νόσου», δήλωσε η επικεφαλής της Ένωσης Σούζαν Σταρκ επικεφαλής της έδρας εργοθεραπείας και νευρολογίας του Washington University του Σεντ Λούις.

Κατά την έρευνα, που διήρκεσε οκτώ μήνες, παρακολουθήθηκαν 125 ηλικιωμένοι, χωρίς γνωστικά προβλήματα. Υποβλήθηκαν σε σπινθηρογράφημα εγκεφάλου με ποζιτρόνια (Pet Scan) με τη βοήθεια της ουσίας PiB που βοηθά στον εντοπισμό πλακών αμυλοειδούς που συνδέονται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μία απεικόνιση με θετικό PiB σήμαινε κίνδυνο πτώσης 2,7 μεγαλύτερο για κάθε μονάδα αύξησης της συγκέντρωσης αμυλοειδούς.

«Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης δείχνουν ότι σε ορισμένα άτομα, οι μεταβολές που αφορούν το βάδισμα και την ισορροπία συντελούνται πριν από τη μεταβολή των γνωστικών τους λειτουργιών», δηλώνει η δρ. Μαρία Καρίγιο, διευθύντρια αρμόδια για τις σχέσεις του Ένωσης Αλτσχάιμερ με την ιατρική και την επιστημονική κοινότητα.

«Σύμφωνα με τη μελέτη, η πτώση ενός ηλικιωμένου, ο οποίος δεν έχει προδιάθεση για πτώσεις, θα μπορούσε να είναι ένας παράγοντας εκκίνησης για μία διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ», δηλώνει η Μαρία Καρίγιο σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από την Ενωση Αλτσχάιμερ.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το αποτέλεσμα της μελέτης «συμπίπτει με προηγούμενες μελέτες για τα κινητικά προβλήματα ατόμων που παρουσιάζουν πρόωρα συμπτώματα της νόσου ή ελαφρά γνωστικά προβλήματα».

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *